Русенски ансамбли представят България на международни фестивали 21.07 | 11:00

Ансамблите са "Зорница", "Русчуклийче" и хор "Дунавски вълни"

От Андриян Георгиев

Три аматьорски художествени ансамбли от Русе ще представят България в престижни международни фестивали и конкурси, съобщават от общинската администрация.

Ансамблите "Зорница", "Русчуклийче" и хор "Дунавски вълни" от Общински детски център за култура и изкуство през следващите дни ще са в Украйна, Турция и Холандия.

До 3 август детско-юношески фолклорен ансамбъл "Зорница" взема участие в десетия международен детски фестивал "Нека променим света към по-добро" в Украйна.

Той е организиран в международен детски център "Артек", където ще си дадат среща деца от над 80 държави. Презентацията включва информационни табла със снимки, изложба, сувенири и игри.

В деня на "Талантите на Планетата" танцьорите от "Зорница" ще покажат пред организаторите, участниците и публиката красотата на българските народни танци от всички етнографски области.

До 25 юли Детско-девически хор "Дунавски вълни" с диригент Весела Тодорова и корепетитор Милена Рубчева взема участие в първия международен хоров фестивал и състезание в град Истанбул, Турция. Русенските хористи ще се съревновават с хорове от Словакия, Кипър, Румъния и Китай, допълва БТА. 

От 3 до 7 август фолклорен ансамбъл "Русчуклийче" с  художествен ръководител Нели Гарвалова-Христова и ръководител на оркестъра Евтим Русков ще вземе участие в 27-я международен  фолклорен танцов фестивал в град Одоорн, Холандия. В него ще се  включат повече от 600 музиканти, певци и танцьори от Русия,  Украйна, Турция, Словения, Беларус, Франция, Индия, Китай,  Португалия, Белгия, Мексико и др.

Водещи

Най-четени