С „Вяра, любов и уиски” пред родна публика 17.03 | 17:43

Новият български филм поставя въпроса за избора дали да останеш в България, след като си видял Америка

От Олга Андреева

Новият български филм "Вяра, любов и уиски” беше показан за първи път пред родна публика на прожекция пред препълнен салон снощи в Дома на киното в рамките на София Филм Фест.

Създателите на филма уточниха, че премиерата тепърва предстои, а сега филмът участва в международната конкурсна програма на фестивала, където се бори с ленти от Румъния, Кипър, Турция, Германия, Русия, САЩ, Бразилия, Полша, Великобритания, Канада, включително и с другия български филм, "Аве”, с който беше открит СФФ.

Операторът Александър Станишев призна, че сега се чувства много по-притеснен отколкото при прожекцията на филма пред международна публика в рамките на фестивала Slamdance.

Почти целият актьорски екип присъства на прожекцията и се представи пред публиката след края й – двамата главни герои Валери Йорданов и македонката Ана Стояновска, Явор Бахаров, Лидия Инджова.

Лентата, която е режисьорски дебют на Кристина Николова, е за избора дали да останеш в България, след като си вече си живял в Америка и си видял, че животът може да бъде и по-уреден, и по-сигурен, и просто по-различен.

Избора трябва да го направи младата българка Нели (Ана Стояновска), която в един момент се оказва разкъсана между купонджийския живот в България, напоен с емоции, но и с доста алкохол, и видимо уреденото "светло” бъдеще с американския й годеник.

Безгрижно скитосване из страната, къпането сред природата, романтиката и страстта, с които я обгръща Вал (Валери Йорданов) теглят Нели към родината. Разколебана е обаче от саморазрушителните навици на приятеля си и убедеността на баба й, че щастието я чака на края на света с американеца Скот.

Как журито на София Филм Фест оценява "Вяра, любов и уиски” ще разберем днес. Филмите от международния конкурс се борят за голямата награда за най-добър филм, за специалната награда на журито, наградата за режисура, както и за наградата на публиката, за която всеки от присъстващите снощи беше помолен да даде своята оценка.

Водещи

Най-четени