Самотният запад оживява на сцената на Театър 199 18.06 | 16:46

Премиерната постановка на Мартин Люцканов ще се играе на 21 и 29 юни

От Гергана Златкова

Софийският театрален сезон не е приключил!

Театър 199 играе редовни представления и през месец юли, а на 21 и 29 юни от 20,00 часа театърът ще покаже най-новата си премиера - "Самотният запад".

В представлението участват Малин Кръстев, Мила Люцканова, Ивайло Христов и Николай Луканов, а режисьор е Владимир Люцканов.

Авторът на постановката - Мартин Макдона е роден през 1970 г. в Лондон. Само няколко години по-рано родителите му са се преместили от Голуей, Ейре в британската столица. Баща му е строител, а майка му – чистачка.

Мартин и неговият по-голям брат Джон прекарват ваканциите си при роднини в западна Ирландия. Още като деца, вдъхновени от страховитите местни приказки, както и от прочетеното в тома на Братя Грим, който получават от любима леля, двете момчета започват да се съревновават кой ще измисли по-необичайна и брутална история. Суровият скалист пейзаж и мрачното влажно време, както и галерията от ексцентрични образи, които ги заобикалят оставят траен отпечатък във въображението на бъдещите автори.

В началото на 90-те Джон започва успешна кариера като киносценарист, а Мартин напуска чиновническата служба в Министерството на търговията за да се отдаде на драматургията.

Само за една година, през 1994-та, написва седем пиеси! Скоро той става широко известен с две театрални трилогии.

Първата включва "Кралицата на красотата в Лийнан", "Череп в Конемара" и "Самотният запад", а втората – "Куцльото от Инишмаан", "Лейтенантът от Инишмор" и "Семейство Банши от Инишиър". Макдона е единственият автор в Британия, с изключение на Шекспир, който има четири пиеси играни едновременно в Уест Енд в Лондон.

Първата му "неирландска" пиеса "Пухеният" има своята премиера в британския Национален театър през 2003 г., а в момента тя е и във витрината на Театър 199 под режисурата на Явор Гърдев.

Засега последният текст на Макдона за сцена е "Ръкомахане в Спокан" – 2010 г.

Световната премиера на "Самотният запад" е на 10 юни, 1997 г. в Дъблин и е копродукция на театрите Друид в Голуей и лондонския Роял корт. Постановката е на Рандъл Райт, в ролите са: Гайл Франсис, Дани Дейвис, Джейсън Хауланд и Норма Лангуърди.  

Самотният запад...

Небето се смрачава, въздухът се изпълва с електричество, напрежението расте, всичко става все по-тъмно, все по-мрачно. Атмосфера, обичайна за началото на пиеса на Мартин Макдона – автор, чиито истории често се разгръщат на фона на суровия пейзаж на областта Лийнан в Ирландия.

За разлика от заобикалящата ги среда, обаче, героите на автора представляват ярка гама от емоционални багри. Страстите, които ги движат, са изпълнени с патос, конфликтите им приличат на склад за експлозиви, около който гръм и мълнии се гонят лудешки.

Братята Конър – Коулман и Валийн – живеят от ден за ден, всеки със своите навици и ексцентричности. Близостта им е огромна, но и надпреварата помежду им за всяко най-дребно нещо – ожесточена. Те се познават до болка и крият жестоки, разрушителни тайни.

В дома им често идват отец Уелш, който искрено желае да помири двамата братя, както и щуравата Гърлийн, която ги снабдява с контрабандно уиски. Момичето флиртува с отчето, а пък той не може да откаже чашка с кехлибарената течност.

Сюжетът ескалира. Пиесата ще се окаже криминална. Но сред разрушителните трагикомичните обрати ще проблесне и несръчна, топла нежност.

Това е спектакъл, който е за зрители с вкус към черния хумор. Неговото въздействие е подсказано в думите на Мартин Макдона: "Не виждам смисъл в това пиесите ми да се анализират в подробности.

Искам те да оставят усещането за тръпка, сякаш си бил на фантастична въртележка или на влакчето на ужасите в увеселителния парк", коментира авторът на текста.

Водещи

Най-четени