Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт с руски валсове 04.12 | 13:11

Билетите за концерта са продадени, програма „Христо Ботев“ ще излъчи пълен запис на 28 декември

От iNews.bg

Симфоничният оркестър на Българското национално радио влиза в празничния сезон с концерт с любими руски валсове на 7 декември от 19:30 часа в зала "България". Под диригентството на Марк Кадин ще прозвучат най-красивите валсове от руско и съветско време – някои от тях неизвестни, а други много популярни, но всичките завладяващи и запомнящи се.

ози танц, в който, както е добре известно, лицата от двата пола се въртят и се приближават, изисква правилна грижа, да не танцуват толкова близо един до друг, че да обидят благоприличието.” Това предупреждава ръководство по танц от 1825 г., защото валсът в Русия първоначално е смятан за неморален. Руската аристокрация в средата на XIX век обаче била истински завладяна от разкоша на баловете, примите, кринолините... и валса. Затова всяко година от 1856 до 1865 в Санкт Петербург гастролирал "кралят на валса" Йохан Щраус-син, за да представя шедьоврите си в залите на императорския дворец и в увеселителните павилиони. Валсът скоро станал любим жанр на руските композитори от епохата и достигнал своя връх с блестящите образци в творчеството на Пьотр Илич Чайковски – от инструменталните му пиеси до симфониите, оперите и балетите.

Симфоничният оркестър на БНР под дирегнтството на Марк Кадин ще изпълни на 7 декември Валс-фантазия от Глинка, валсове от балетите "Лебедово езеро", "Лешникотрошачката" и "Спящата красавица"от Чайковски, Концертен валс № 1 от Глазунов,  Пушкински валс №2 от Прокофиев, валс от Шостакович от филма "Първият ешелон", валс от Свиридов из Музикални илюстрации към повестта на Пушкин "Виелица", валс из балета "Анюта" от Гаврилин, Концертен валс от Дунаевски и валс от Хачатурян към драмата на Лермонтов "Маскарад".  

Билетите за концерта отдавна са продадени, но любителите на валса  ще могат да гледат концерта директно по интернет радио Бинар, а програма "Христо Ботев" на БНР ще излъчи пълен запис на 28 декември от 19:20 часа.

Водещи

Най-четени