Скандална изложба с трупове ще мине през София 17.04 | 14:33

"Човешкото тяло - разкрито и реално" ще бъде открита на 25 април

От Мартина Панайотова

В София ще бъде представена скандалната изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално" на д-р Гюнтер Фон Хагенс, придобил световна слава покрай опитите си да превърне човешки тленни останки на мъртъвци в музейни и изложбени експонати.

Експозицията, която доби популярност по целия свят, ще бъде открита на 25 април, на 3 етаж на ЦУМ.

Труповете в изложбата на д-р Фон Хагенс са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията - процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения.

Обработените тела са разчленени, с отстранена кожа, с извадени на показ вътрешности - в изложбата присъства например трупът на млада бременна жена с разтворена утроба, в която се вижда и мъртвото дете, както и много други "експонати", в които труповете са "манипулрани" с претенцията за "образователни цели" и "артистичност", обяснява Pravoslavie.bg.

Организаторите пък представят изложбата по следния начин: "Отговорът не е толкова труден - тялото ни е единственото нещо, с което сме неразделни през абсолютно целия ни живот. Изучаването му ни дава най-практическата и полезна информация. Най-странното е, че всеки човек знае колко е важно да разбира тялото си, но голяма част от нас, не се замислят и вредят на най-важния си спътник в живота. Нездравословно хранене, липса на движение, прекаляването с алкохол и цигари или други вредни напитки и храни все повече застрашават здравето ни.

Повечето от тези навици за нас за ежедневие, но са истинско изпитание за тялото ни и доста често са породени от незнание от наша страна. За съжаление, огромна част от болестите са причинени от точно това неразбиране и незнание как да се грижим за тялото си.

Най-доброто лекарство против всички болести е редовната грижа за нашия най-верен другар и спътник в живота. За да разбираме нашето тяло, трябва да го изучаваме постоянно. За тази цел вече не е необходимо и да имаме медицинско образование, защото изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" е създадена с една-единствена цел – да ни помогне да научим повече.

Всички експонати в изложбата са впечатляващо реални и показват, без никаква визуална намеса истинската същност на частите на тялото. Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни много детайлно, защото най-добре се учим, когато гледаме.

Изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" разкрива един друг поглед върху нашето тяло. Посетителите могат да се запознаят с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната системи, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на Човека."

Водещи

Най-четени