Смъртна заплаха спира Салман Рушди да участва в литературен фестивал 21.01 | 12:22

Писателят се укрива повече от десетилетие

От Елена Кирилова

Писателят Салман Рушди реши да оттегли участието си в един от най-големите литературни фестивали в Индия, съобщава BBC. Причината за това е, че се страхува от убийство, след като влиятелни мюсюлмански духовници протестираха срещу участието му.

Авторът трябваше да се включи в литературното събитие в Джайпур, но е получил сведения, че може да бъде убит по пътя за фестивала. Причината за заплахите се коренят в книгата на Рушди "Сатанински строфи", която предизвика гняв в мюсюлманския свят и бе определена за богохулство.

Именно заради тази книга през 1989 г. иранският лидер Аятолах Хомейни издаде фатва, която призовава за убийството на писателя. Оттогава Рушди се укрива.

Според плановете авторът трябваше да говори в деня на откриването на петдневния фестивал в Джайпур, който започва в петък. По-рано тази седмица организаторите обаче съобщиха, че има промени в програмата и участието на Салман Рудши.

"Бях информиран от разузнавателни служби в Махаращра и Раджастан, че наемни убийци от подземния свят в Мумбай може да бъдат по пътя ми към Джайпур, за да ме "елиминират", от своя страна обясни писателят. "Докато имам съмнения относно точността на това съобщение, би било безотговорно от моя страна да дойда на фестивала при тези обстоятелства: безотговорно към моето семейство, към публиката на фестивала и към моите колеги писатели".

По-късно Рудши написа в Twitter, че много съжалява, че не може да присъства в Джайпур и че ще говори на фестивала чрез видео връзка.

Водещи

Най-четени