Соц арт в комплекс "Камбаните" 08.10 | 11:00

Мястото става център за съвременни културни послания като част от международен проект за популяризиране на тоталитарните режими

От Гергана Златкова

"Камбаните" стават място за съвременни културни послания към света - за идеята разказаха пред БТА партньорите  по проекта от къщата-музей "Панчо Владигров" в София. Проектът се осъществява със съдействието на Националният учебен комплекс по култура.

"Концерт с монумент" е част от международния  проект "Атриум" - за създаване на културен маршрут на тема  "Архитектурата на тоталитарните режими на 20-и век, в който участват 19 страни от Югоизточна Европа.

Целта на проекта е да обживи по нов начин емблематични архитектурни паметници от времето на социализма и да преосмисли негативната оценка,  свързана с тоталитарното им минало.

Бенефициент за България е  Националният институт за недвижимо културно наследство. 

В "Атриум" са включени девет български обекта, сред които е и парковият комплекс "Камбаните". 

Монументът е интересно предизвикателство с факта, че е създаден за деца, с посланието за обединяване на различията - като по  този начин, въпреки политическия режим, през който е построен,  носи позитивното послание на бъдещето. 

"Концерт с монумент" ще разкрие потенциала на този уникален по рода си паметник - за съвременни културни  послания към Европа и света по подобие на творчеството на  българския класик Панчо Владигеров.

Идеята е звукът да обедини  присъстващите - деца, младежи, родители - в общо преживяване и  да създаде ново усещане за това старо, но вече "звучащо по нов начин" културно място, само по себе си ценно като културно  наследство и уникално за културната инфраструктура на нашия  град. 

От музея на Панчо Владигеров са убедени, че  духовното, музикално наследство на класика, представено пред и с участието на децата на това място, ще предаде изключително  ценно послание към тях за значимост и висока културна стойност.

С този концерт те ще имат възможност да преосмислят паметника  чрез силата на музиката и да споделят нови идеи за това  пространство. "Концерт с монумент" е пресечна точка между целите на проекта "Атриум" и Стратегията за развитие на  културата в София 2013-2023 г. в две от основните и  приоритетни области - "Култура и човешки капитал" и "Културното наследство на променящия се град".  "Концерт с монумент" - на 12 октомври от  10.30 ч. на "Камбаните" - ще предложи джазколаж, в който са  вплетени мотиви от музиката на Панчо Владигеров, проф. Добри Палиев, детски песни и други.

Инициаторите го определят като  музикален експеримент за 95 камбани, пиано, над 200 ударни  инструмента, Хора към Националната гимназия за древни езици и  култури и за всички, които искат да бъдат част от звука на  "Камбаните". Сред изпълнителите са "Венци Благоев  камбанен джазтет" /Невилиян Гемижев - кларинет, Венко Захариев  - саксофон, Венцислав Благоев - тромпет, Павлин Павлов -  цугтромбон, Димитър Благоев - китара, Теодор Петков - пиано,  Димитър Карамфилов - контрабас, Никола Горялов - барабани/, със специалното участие на Александър Цветков и Добри Палиев -  музикални камбани в кулата, Ани Гитева и Невена Григорова -  камбани, заедно с децата от Детския перкусионен състав към Военния клуб в София. Ще има и интересни съпътстващи занимания -  работилници за деца и родители в шатри около "Камбаните".

В  пиано-ателие "Владигеров" с Елица Ткачова ще бъде представен  проектът "Учим заедно пиано" - деца от близка възраст ще могат заедно да посвирят на четири дигитални пиана "Ямаха", докато  играят.

Участниците в ателието на къщата-музей "Панчо  Владигеров" с Даниела Желязкова ще рисуват с ударни  звукоподражателни инструменти познати и непознати картини и ще  ги организират с помощта на ритъма.  В ателието "Рисунки върху камбани от  глина".

Социалният младежки център "Св. Константин" ще предостави изработените от възпитаниците му керамични камбани, върху които децата ще рисуват с акрилна боя.

В киноателието документалният филм на БНТ "Звънците и камбаните" ще допълни информацията за начина на изработка и за ритуалната употреба на звънците и камбаните.

В съпътстващата програма са също  познавателната игра "Пътешествие с камбани " на сдружението "Трансформатори" и много изненади, забавления, експерименти. Проектът е в подкрепа на кандидатурата на  София и Югозападния регион за Европейска столица на културата - 2019. 

Водещи

Най-четени