Столичната библиотека „отива“ в парковете 25.05 | 14:30

Инициативата се организира за трета поредна година

От iNews.bg

През целия месец август всеки читател на Столичната библиотека ще има възможност да се порадва на страниците на любимата си книга на фона на чуруликащи птички и приятни слънчеви лъчи, тъй като библиотеката ще се изнесе по парковете в София, разказа пред "Фокус" директорът на културната институция Юлия Цинзова.

Инициативата е част от кампанията, която се организира за трета поредна година. А така читателите ще имат възможност да се запознаят с богатата колекция от разнообразни книги, а библиотеката получава почти всяко българско издание, както и преводна литература.

По думите на експерта само на 11 май, когато се проведе и денят на отворените врати, през библиотеката само в рамките на един работен ден са преминали 364 новозаписани любители на четенето на книги.

Средно по 2000 посещения и над 2500 взети книги за деня отчита специалистът, като по време на изпитите броят на студенти и учащи се значително повишават тази бройка.

"При нас започват да идват все повече студенти и ученици от горните класове", коментира Юлия Цинзова. Тя допълни, че от общо 37 000 читатели на библиотеката, половината от любителите на четенето са представители на младото поколение.

 

"Неотдавна в библиотеката премина кампанията "София - град на книгата, четенето и грамотността". Много училища в столицата проведоха своите уроци по родолюбие в Столичната библиотека. Ние останахме с убеждението и смятаме, че те наистина знаят за историята на България и знаят за делото на светите братя", разказа още Юлия Цинзова.

Водещи

Най-четени