Стоянка Мутафова празнува 100-годишнина на сцената 24.04 | 16:37

С постановката „Столетие мое“ Сатирата отбелязва 90-годишния юбилей на именитата актриса

От Олга Андреева

След като отпразнува 90-годишния си рожден ден на сцена и показа, че не е загубила и частица от енергията на г-жа Стихийно бедствие, вчера Стоянка Мутафова игра 100-годишна рожденичка в премиерната постановка на Сатирата "Столетие мое".

Въпреки достолепната си възраст, героинята на Стоянка – шармантната Малу, е запазила закачливия си дух, игривостта, хапливостта и острия ум на чаровната изкусителка, която е била на младини.

Родена в семейството на касиерка и пианист, Габриел (Малу) остава без образование, но въпреки всичко успява да си намери място сред каймака на парижкото общество.

Благодарение на природния си чар тя цял живот се радва на вниманието на отбрани мъже – интелектуалци, аристократи, поети. Най-запомнящите си любовници е поканила и на достолепния си юбилей и докато ги чака до тържествената трапеза, разказва с кокетството на млада красавица как са тичали по петите ѝ и само на моменти тъга и умора сломяват духа ѝ.

Макар по-голямата част от спектакъла актрисата да е седнала в инвалидната количка на своята героиня, зрителят не остава с усещането за статичност на сцената – включително и заради трескаво сновящите наоколо дъщеря, внучка и правнучка.

Четири актриси градят сложните и противоречиви отношения между жени от четири поколения, за да очертаят бездната между тях, но и възможността да бъде прокаран мост и щафетата в крайна сметка да продължи.

Разбира се, в светлината на прожекторите остава героинята на Стоянка Мутафова. Партниращите ѝ достойно Йорданка Стефанова, Росица Александрова и Полин Лалова, навярно от началото на репетиционния процес са знаели, че ще останат отчасти в сянката на юбилярката. Все пак "Столетие мое" е замислено от ръководството на театъра именно като подарък за 90-годишната на актрисата, която е един от основателите на Сатирата през 1956 г.

Младата Полин, за която ролята на Фостин е първото разпределение в Сатиричния театър (на мястото на родилата наскоро съпруга на Филип Аврамов, Милена), споделя, че смята за чест и отговорност да застане редом на сцената до именитата актриса.

"Столетие мое" е първа пиеса на Мишел Лоранс, която е актриса по професия и образование. Българският превод е дело на Владимир Петков, който е и постановчик на пиесата. Лоранс, която е свекърва на българската актриса Антония Малинова, ще дойде в България за втората премиерна дата – 29 април. 

Водещи

Най-четени