Стоянка Мутафова ще отбележи 70 години на сцена със специален спектакъл 09.08 | 13:45

Представлението ще се проведе догодина на рожденния й ден – 2 февруари

От iNews.bg

Великата и неповторима Стоянка Мутафова ще отбележи "70 години на сцена” със специален спектакъл-щбилей на 2 февруари 2019 г. в зала 1 на НДК. "Г-жа Стихийно бедствие” ще бъде в светлините на прожекторите на връх рожденния си ден (2 февруари) точно в 19.30 ч. На сцената ще стъпят и куп нейни приятели и колеги, за да я уважат и поздравят. Очаква се празникът да споделят едни от най-големите звезди на родната театрална и музикална сцена, а имената им ще станат известни съвсем скоро.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова продължава да е на сцена и до днес. "Кралицата на българската комедия”, както я описва Ройтерс, има в актива си изключително богата палитра от роли, стартирали още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер.

Завършва класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски” и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов”, където работи от 1956 г. Щом стъпи на сцената магнетичната актриса приковава вниманието на публиката "на мига” и заслужено печели любовта й – и в театъра и на екрана. Участва в много от емблематичните български филми като "Специалист по всичко”, "Любимец 13”, "Топло”, "Бялата стая”, "Кит”, "Езоп” и други. Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното.

Днес, на 96 години, актрисата продължава да играе активно, да изнася представления из страната и на сцената на Сатиричния театър в София. През 2012 г., когато празнува 90-годишния си юбилей, тя сподели: "За мен този театър (Сатиричния) е кажи речи всичко”.

Водещи

Най-четени