Съкровищата на древните траки се разкриват пред очите ни 28.03 | 11:39

В НИМ ще видите уникалното наследство, завещано ни от одрисите

От Филипа Тодева

На 1 април 2014 г. от 11 часа в Националния исторически музей (НИМ) ще бъде представена обновената експозиция на зала 2 - "Античност”. На откриването ще присъства и Велислава Кръстева, зам.-министър на културата.

Уникални съкровища от древните траки ще бъдат изложени в обновената експозиция "Античност". За първи път ще бъдат показани част от мраморните оброчни плочки от III в., с релеф на олимпийските богове Зевс и Хера, открити през 2013 г. в светилището на столицата на одрисите на връх Кози грамади в Средна гора. Одрисите са най-голямото тракийско племе.

Те са известни с това, че са първото племе, което създава трайна държава – Одриското царство, покривало огромни територии.

От V в.пр.Хр до I в.след Христа Одриското царство се разпростирало на териториите на днешна България, Северозападна Турция и северните части на Гърция.

1234849Проучванията на връх Кози грамади в Средна гора са били осигурени финансово от Министерството на културата. Резултатите от тези разкопки са описани и анализирани в най-новата книга на доц. д-р Иван Христов – "Светилище на Зевс и Хера на връх Кози грамади в Средна гора”, която също ще бъде представена.

В отделна витрина за първи път ще бъде показана реставрираната от специалисти на музея двуделна тракийска броня от V–IV в. пр.Хр., открита край село Бегово, Пловдивско. Бронята е аранжирана с уникален бронзов шлем, халкидски тип от V–IV в. пр.Хр., открит в надгробна могила в околностите на град Шипка.

В обновената експозиция на зала 2 на НИМ ще може да се разгледа и съкровището от сребърни съдове от II в., открито в село Голяма Брестница, Плевенско, както и добре запазена оброчна плочка на тракийски конник, намерена в светилището на връх Шило, Бургаско.

С тези нови попълнения зала "Античност" става още по-интересна за посетителите - там, с цялото си великолепие, се намират изключителните тракийски съкровища – Панагюрското,

Рогозенското, Боровското, Летнишкото, съкровището от Синеморец, Златиница-Маломирово и други.

1234851

Водещи

Най-четени