Тази есен София се превръща в огромна сцена за съвременно изкуство 13.09 | 15:41

Sofia Contemporary се задава с множество проекти за всеки

От Мартина Панайотова

Множество утвърдени и млади артисти от България и света ще вземат участие в първото издание на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary, който ще стартира на 19 октомври в столицата.

Голяма част от тях ще представят проекти, специално разработени за събитието.

В това ще ни убеди световноизвестният художник Риркрит Тираваниджа, който в рамките на Sofia Contemporary 2012 ще реализира проекта "Обществено кино на тиха пресечка".

Съществен момент в произведенията на Тираваниджа e комуникацията между публиката. Както самият той казва, "не е важно какво виждаш, а какво се случва между хората”.

Художествените му практики се превръщат в сцена, която разгръща културата на участие и интеракция и ефективно разрушава границите между изкуството и живота.

Един от акцентите в програмата е участието на формацията Destructive Creation. Зад името се крият артистите, които изрисуваха Паметника на Съветската армия и провокираха един от най-оживените дебати в общественото пространство у нас.

С проявите си те заявяват по "най-крещящия възможен начин отдавна утвърдени в обществото граждански позиции". Те определят изкуството си като адекватната реакция на голяма част от младите хора в България, а не като геройска проява.

Намесата в градска среда, която групата Destructive Creation разработва за пилотното издание на Sofia Contemporary, е свързана с промяна на функцията на характерен за софийския градски пейзаж елемент.  Една отдавна неработеща регулировъчна кабина ще се превърне за периода на фестивала в беседка със свободен достъп. Така бившата "караулка", символ на контрола, ще стане, макар и за кратко, ново място за срещи на жителите на София.

Програмата през 2012-та включва и модулите "В движение”, "Видео”, "Форум” и "Деца”.  

В движение предоставя платформа на различни артисти да реализират произведения, които пряко взаимодействат с публиката. Също така, ще бъдат проведени акции, които провокират активно отношение и ангажимент от страна зрителите: акцията "Рестартирай сладкарница Прага", конкурса "Твоето изкуство на съвременната карта", и "Изкуство в движение" – видео произведение, представено в "галерия" на четири колела.

Независимата българска организация Пистамашина се включва с аудио-визуалния пърформанс "Културен ремонт 2012”. Загадъчното присъствие на Пистамашина често създава почва за какви ли не слухове и спекулации за това кои са те и защо се появяват така неочаквано.

Единственото, за което можем да сме сигурни за тях е, че музиката, която правят, кара нещата да изглеждат различно, независимо къде и кога. В музикалния пърформанс анонимните артисти ще продължат да изследват симбиозата между човек и машина чрез комплексна хореография и абсорбиращ сетивата звук от барабани, адаптирани честоти и гласовете на живи и мъртви астронавти.

Публичното градско пространство ще оживее и от инсталацията "Кой иска да живее вечно?” на българския художник Викенти Комитски. Временна пирамида, направена от палатки, ще противопостави вечното и преходното, устойчивото и временното. "Пирамидите са квартири за вечно пребиваване, а палатките за временно, където живееш извън обичайната си среда (къмпинг, бежански лагер)", споделя авторът и носител на наградата БАЗА за 2011 г.

Градската акция "Рестартирай сладкарница Прага” приема идейни проекти до 30 септември. Поканата на Sofia Contemporary.

В "Движение” е отправена към всички жители на София, които се интересуват от начина, по който изглеждат централните градски части на столицата. Участниците имат свободата да изразят визията си чрез всички художествени средства и да ги материализират във всички възможни медии – написани на post-it, оформени като плакат, стихотворение, звукова инсталация, рецитал или кратък пърформанс на място.

Един от авторите ще получи покана да участва в програмата на Sofia Contemporary 2013, а други два проекта ще бъдат наградени с ноутпади.

Видео  ще предложи на публиката 12 произведения на международни автори. Те ще бъдат разположени на трите етажа на Фабрика 126 (бул. Мария Луиза 126), както и  в пространството на  Vivacom Art Hall. 

Фестивалът ще предложи и специална програма "Деца”, която включва работилници и специално организирани посещения.

Водещи

Най-четени