Тайните на руническите прабългарски знаци 18.04 | 10:22

Изложбата "Глаголица и прабългарски руни" гостува в Благоевград

От Олга Андреева

Изложбата "Глаголица и прабългарски руни” на Павлин Петров ще гостува в Регионалния исторически музей в Благоевград от 19 април.

Тя има за цел да запознае посетителите с една малко позната част от родната ни история и писменост, която е безспорна причина и още едно основание да се гордеем, че сме българи, посочват организаторите от АРИЗ – 7.

В творбите на Павлин Петров се преплитат кожа, текстил, дърво, метал и керамика. Те пресътворяват някои от исконните символи на българската мощ и национална гордост и разкриват по своеобразен начин смисъла, значението и посланието на всяка черта и резка в монограмите на кан Аспарух и кан Кубрат.

Творбите разкриват тайните на руническите прабългарски знаци и малко известни факти като този, че в изчертаването на глаголическите букви са залегнали три елемента със символично значение – кръст, кръг (символ на вселената) и триъгълник (символ на Троицата).

Глаголицата пък се оказва напълно съзнателно самобитна азбука и нейната "осветеност” е подчертана от великият ѝ създател чрез изобразяването на първата буква А като кръст.

Пътуващата изложба вече е била експонирана на много емблематични за културата и изкуството места в страната и предстои да мине през някои от регионалните исторически музеи в страната.

Водещи

Най-четени