Театрите залагат на повече български заглавия 01.04 | 12:44

Броят на премиерните пиеси също е внушителен

От iNews.bg

В последните години се е увеличил броят на българските заглавия в театрите. Освен това внушително било и количеството на премиерните заглавия – 25. Това издадоха организаторите на тазгодишните награди "Аскеер".

Малко след като Съюзът на артистите в България раздаде отличията Икар, идва ред и на наградите "Аскеер". Те се присъждат за принос в театралното изкуство още от 1991 г., а лауреати са актьори, режисьори, композитори, поети и други представители на сценичното изкуство.

Статуетките се присъждат в 12 категории, като победителите се избират от специално жури, в което влизат композитори, драматурзи, театроведи, писатели, хуманитарни учени, културолози и други. През 2013 голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство бе връчена на Емилия Радева. Проф. дфн Александър Шубанов пък получи почетен "Аскеер" за творческа чест и принос.

Една от най-важните категории – тази за "Съвременна българска драматургия", отбелязва специален юбилей. В края на май ще бъде връчен приз за десета поредна година.

Кои са номинираните, вижте на страницата на Econ.bg.

Водещи

Най-четени