Теодосий Спасов и квартет ще свирят в Студио 5 22.10 | 14:36

Кавал, пиано, бас китара и барабани ще забавляват посетителите на концерта на Sofia-Lux Quartet

От Гергана Златкова

Клуб "Студио 5" продължава да поднася на столичани и гости на града интересни музикални вечери.

Такава ще се случи и на 28 октомври, когато на живо пред публика ще свирят Sofia-Lux Quartet – една музикална формация, която обединява таланти с различни музикални предпочитания.

Тогава на една сцена ще излязат Теодосий Спасов (кавал, вокал), Марио Станчев (пиано), Ром Хек ( бас китара), Борис Динев (барабани), Марио Станчев – пиано

Марио Станчев е роден в семейството на известния пианист Тинко Станчев и майка французойка. Преди повече от 30 години Марио създава Джаз департамента на Консерваторията в Лион, където прави кариера, като инструменталист и композитор. Свири, както соло пиано, така и в групи от дуо до Биг Бенд в Европа, Америка, Китай и др. Свирил е с музикантите Ron Carter, Enrico Rava, Michel Perez, Jay Anderson, Daniel Humair. Марио Станчев е виртуозен пианист, свързан с българските си корени и създал свой път - между импровизационната, класическата европейска музика и джаза.

Теодосий Спасов – кавал, вокал

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Той е роден на 4 Март 1961 година в град Исперих. Завършил е Средно музикално училище "Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив.

Той е първият, който започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси на Теодосий. В последните години композира филмова и театрална  музика  и творби за симфоничен оркестър и кавал.  Има издадени над 30 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Ром Хек – бас

След като завършва класическия отдел на Консерваторията в Люксембург със специалност кларинет, Ром Хек продължава образованието си в Консерваториите в Лиеж и Брюксел.

Там сменя не само инструмента, но и музикалния жанр - завършва джазовия отдел с бас китара. От 1983 е преподавател по бас в Консерваторията в Люксембург. Той участва в множество проекти в Европа и е един от най-търсените басисти за концерти и студийни записи. Свирил е с James Morrison, Dee Dee Bridgewater, Nils Landgren. Басист е на "Luxembourg Jazz Orchestra”.

Борис Динев – барабани

Завършва Музикалната Академия-София със специалност ударни инструменти при професор Добри Палиев. Дълги години работи с ансамбъл "Полиритмия”. Концертира с музиканти, като Любомир Денев, Теодосий Спасов, Симеон Щерев, Людмил Георгиев, Веселин Николов, свири с много симфонични оркестри и джазови формации. Понастоящем е преподавател по класически ударни инструменти и джаз барабани в "Coservatoire du Nord”- Luxembourg. Свири с "Orchestre Philharmonique du Luxembourg”, "Orchestre de chambre du Luxembourg” и различни джазови състави.

Билетите са на цена от 15 лв. онлайн чрез www.ticketplus.bg и в Студио 5 преди началото на събитието.

Водещи

Най-четени