Туристите плакнат очи по крепостта "Кастрици" 18.08 | 16:50

Находките са основно монети и керамика

От Теодора Кокаланова

Голям средновековен храм, изграден от хоросан, с тухли и с богата украса в крепостта "Кастрици", ще радва туристическите очи. 

"70% от средствата са получени, а остатъкът се изплаща при приключване на проекта. За средновековната крепост "Кастрици" в "Евксиноград" са отпуснати 40 хил. лв., а за Петрич кале над село Разделна в община Аврен са отпуснати над 15 000 лв.", заяви проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей в града и ръководител на разкопките в крепостта. 

Според професора са проучени 4 големи отделни сгради. "Находките са основно монети и керамика. Започнахме да откриваме тухли и чаши от керамична пластика, които са част от украсата на голям средновековен храм", каза още той. 

По думите му 30 000 лева са отпуснати за проучване на княжеския манастир в местността Караач теке, а за двете базилики в Джанавара и Боровец има по 20 000 лв. Проф. Валентин Плетньов каза още, че археолозите са започнали разкопките в княжеския манастир на Каарч теке и в Евксиноград, а на 18-и август започват разкопките и на двете базилики, предаде агенция "Фокус".

 

 

 

Водещи

Най-четени