Уникална изложба представя Сребърната Конституция, телефонът на Вазов и картини на Мърквичка 01.09 | 16:16

"Раждането на Третата България" ще бъде открита в Националния музей на българското изобразително изкуство

От Беатрис Николoва

В Националния музей на българското изобразително изкуство (Националната художествена галерия) ще бъде открита уникална изложба - "Раждането на Третата България" (02.09 18:00 часа). Тя ще включва експонати, взети назаем от други музеи, като Сребърната Конституция от Държавния архив, писалището и телефонния апарат на Иван Вазов от къщата-музей на писателя, костюми на граждани и селяни от периода от Музея на София, картини на български класици като Мърквичка, Никола Петров, Стефан Иванов - от фонда на галерията, допълва БТА.

"Експозицията ни връща към времето, в което се конституира държавността на съвременна България. От участваща столетия наред предимно в обществено-икономически процеси, свързани с Изтока, страната бързо става една от равностойните европейски държави, развивайки съответстваща на епохата европейска концепция за държавност и модерна европейска култура. Фокусът на тези процеси е в София - определена за столица на младата държава, а активни актьори са току-що оказалите се столичани нейни граждани.", отбелязва проф. Мила Сантова.

По думите й, показвайки аспекти на новата за времето си култура, стъпваща върху модела на традиционната селска култура и развиваща се като модерна европейска култура, изложбата се концентрира върху хората, върху личностите от епохата. Включени са артефакти, живописни творби и графични отпечатъци, оригинали, фото- и видеодокументи.

 

Водещи

Най-четени