Фестивалът „Сцена на вековете” – с впечатляващо откритие (СНИМКИ) 09.07 | 13:06

Над 100 музиканти и артисти на сцената на Царския дворец на „Царевец“

От iNews.bg

Във Велико Търново започна второто сезонно издание на летния оперен фестивал "Сцена на вековете”. Впечатляващото начало бе дело на трупата на Държавна опера – Бургас. Под открито небе в крепостта Царевец те зарадваха многобройната публика с кантатата "Кармина Бурана” на Карл Орф и балета "Болеро” по музика на Морис Равел. Хиляда почитатели на театралното изкуство бурно аплодираха гастролиращите на сцената в Царския дворец над 100 артисти, солисти, оркестър, хор и балет.

Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата "Кармина Бурана”, бяха изпълнени от трима солисти – Мария Цветкова, Георги Султанов и Валери Турманов. Главните роли в балета "Болеро” бяха примабалерината на бургаската опера Галина Калчева и Милен Петров. Фестивалът бе открит от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, заместник-министъра на културата Амелия Гешева и директора на бургаската опера Александър Текелиев. Ганчо Карабаджаков приветства организаторите, артистите и гостите и ги поздрави от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов.

"Фестивалът "Сцена на вековете” съчетава по неповторим начин преклонението ни пред славната българска история и уважението ни към хората, които създават съвременното оперно и сценично изкуство. В продължение на два месеца най-добрите български артисти ще радват многобройната публика от страната и чужбина с прочути класически оперни заглавия, съвременни мюзикъли и неповторими балети”, каза Ганчо Карабаджаков.

"Днес на Царевец се срещат миналото и бъдещето. Тук се случва един от най-значимите фестивали не само в културния календар на Велико Търново, а в културния календар на България. Той става възможен благодарение на ежедневните усилия, труда, емоциите, таланта, които носят изпълнителите от всички държавни оперни театри в страната. Длъжни сме да благодарим на кмета Даниел Панов и на хората, които стоят зад идеята този фестивал да се случи, защото всяка местна или държавна власт, която инвестира в култура, инвестира в бъдеще”, бяха думите на заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

"Сцена на вековете” продължава на 14 юли с операта "Лучия ди Ламермур”, а постановката е дело на Държавна опера – Стара Загора. Два дена по-късно, отново на Царевец, почиталите на сценичното изкуство ще могат да се насладят на съпътстващото събитие "Балетна гала”. Под открито небе варненският Театрално-музикалнен продуцентски център ще представи компилация от най-известните балетни шедьоври.

Водещи

Най-четени