Фотоизложба: Сардиния в обектива 06.10 | 07:13

Днес в Плевен се открива фотоизложба, посветена на Сардиния

От Олга Андреева

Плевенчани ще се запознаят с областта Сардиния чрез 39 фотографии, представени от Италианския културен институт. Колекцията ще бъде открита днес (6 октомври) в художествената галерия "Илия Бешков" в Плевен, съобщиха организаторите.

Това е втората съвместна проява на Италианския културен институт и плевенската галерия за тази година. През февруари бяха представени "Маските на Венеция", припомни за БТА уредникът Антония Караиванова.

Експозицията "Маските", която включваше около 60 снимки на известни италиански фотографи, представи по възможно най-ярък и пъстър начин приказния свят на Карнавала във Венеция.

Маските и пищните костюми имат свойството да отнемат идентичността, но в същото време да направят от всеки главно действащо лице. Това е и истинският смисъл на карнавала - всеобщо празненство, в което всеки се включва спонтанно и допринася за доброто настроение и цветната картина.

Новата изложба има два раздела - първият показва изгледи от острова - пейзажи, празненства и акценти от всекидневния живот, народните празници, култа към добрата храна, опазването на древните занаятчийски  практики.

Втората част е посветена на особеностите на традиционните костюми в областта. Очаква се гост на откриването да бъде Анна Амендоладжине - директор на Италианския културен институт в София. 

Водещи

Най-четени