Хайку среща с Дейвид Ланю и една жаба с афинитет към стиховете 22.06 | 17:55

Романистът Дейвид Ланю представи „Жабокът поет” в София

От Мартина Панайотова

Кобаяши Иса, Мацуо Башьо, Йоса Бусон и Масаока Шики са само някои от фантастичните пресонажи, с които хайку романистът Дейвид Ланю запозна вчера (21 юни) всички почитатели на японската култура в столичната книжарница "Хеликон".

Те са част от новата му книга, "Жабокът поет" (ИК Изток-Запад), която стана и повод за посещението на писателя. Освен самия Ланю, в представянето се включи и писателят и поет Петър Чухов, известен като най-големият познавач и специалист по хайку в България.

"Жабокът поет" разкрива една богата палитра от колоритни образи, сред които са вдъхновени поети с шарени одежди, бивш самурай, неуспял светец, амбициозен кукловод и един пренеобикновен жабок.

Тя разказва едновременно историята на самия писател Ланю и неговите творчески перипетии в днешния скучноват свят, и на пъстроцветни персонажи от Стара Япония.

Докато авторът и неговите близки пътешестват по света, в миналото добре познатият ни Зъбльо и другарите му – Поета в Бяло и Поета в Черно – се отдават на приключения със забележителния жабок, който Зъбльо смята за преродения Чаша чай заради уменията му да квака в утвърдената хайку стъпка от 5-7-5 срички.

С деликатен хумор Ланю разгръща забавна и трогателна история, в която делничното се преплита с невероятното, а за креативността за пореден път няма граници и поезията доказва своята универсална непреходност.

Какво е хайку?

Хайку е най-късата поетична форма в световната литература. Жанрът е ярка част от японската култура, който в наши дни е придобил огромна популярност и фенове по целия свят.

Въпреки че се състои само от три реда, съдържащи съответно 5 - 7 - 5 срички, той може да изрази и дълбоко чувство, и проблясък на интуицията. Занимавайки се с простичките, привидно незначителни неща от ежедневието - хайку ни насочва към дълбочинно възприемане живота на нещата.

Повече за Дейвид Ланю...

Ланю е професор и преподавател по английска и световна литература, преводач на японско хайку и автор на хайку поезия и хайку романи. Сред неговите издавани на български език заглавия са "Човекът, който пишеше хайку”, "Смеещият се буда”, "Хайку войни” и "Сегавечно”.

Водещи

Най-четени