Честваме 200-годишнината от рождението на Вагнер 09.05 | 15:06

Поводът ще бъде отбелязан с конференция на БАН и Софийската опера

От Гергана Златкова

С конференция на тема "Космосът, наречен Вагнер, и ние"  Българската академия на науките и Софийската опера и балет  поставят утре началото на честването у нас на 200-годишнината от рождението на немския композитор Рихард Вагнер. Това съобщи  пресцентърът на академията.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и директорът  на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов ще открият  форума от 10.00 ч. в Големия салон на Академията. 

В програмата на конференцията са включени фрагменти на видео от първите три много успешни продукции на наша сцена от  "Пръстенът на нибелунга" и откъси от филми, посветени на Вагнер.

На форума учени от БАН и изследователи ще представят живота  и творчеството на Рихард Вагнер, философската и историческа  значимост на тетралогията на великия немски композитор и  теоретик, посочват от Академията. 

В 13.30 ч. утре в градинката пред "Кристал" ще бъде открита  и фотоизложбата "Пръстенът на нибелунга".

Тя е съставена от фотоси от изпълненията на оперите "Рейнско злато", "Валкюра" и  "Зигфрид". Включени са и работни моменти от подготовката за  премиерата на последната - четвърта част от тетралогията,  "Залезът на боговете".

За първи път у нас и на Балканите през юни Софийската опера  и балет ще представи тетралогията на Вагнер "Пръстенът на  нибелунга". В четири вечери - на 22, 23, 26 и 29 юни, ще бъдат  изпълнени оперите "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и  "Залезът на боговете". 

Продуцент и режисьор на тетралогията е Пламен Карталов,  диригенти са Ерих Вехтер и Велизар Генчев, художник е Николай 

Водещи

Най-четени