Швейцарски филм №1 на „Златната липа“ 2018 06.06 | 16:06

Статуетките на победителите ще бъдат връчени тази вечер в Старозагорската опера

От iNews.bg

Статуетката "Златна липа" за най-добър филм от 6-ото издание на кинофестивала в Стара Загора ще отпътува за Швейцария. Международното жури с председател българския режисьор Юрий Дачев присъди високото отличие на филма "Божественият порядък" (2017) на режисьора Петра Волп от Швейцария. Филмът разказва за борбата на жените в Швейцария в началото на 70-те години за правото им да гласуват по време на избори. "Божественият порядък" ще бъде прожектиран още веднъж тази вечер в Зала "Опера" след церемонията по награждаване и закриване на фестивала. Заради получилото се съвпадение в програмата на Зала "Библиотека" от 21 ч. ще бъде прожектиран друг филм, вместо "Божественият порядък".

Наградата "Златна липа" за най-добра мъжка роля получава младия български актьор Велислав Павлов за изпълнението си във филма на Илиан Джевелеков "Вездесъщият". Велислав Павлов ще получи лично статуетката по време на церемонията тази вечер. Наградата за женска роля "Златна липа" получава изпълнителката на главната роля в сръбския филм "Кози уши" на режисьора Марко Костич – актрисата Горица Попович. Наградата на режисура получава литовския режисьор Донатас Улвидас за лентата си "Емилия: Да скъсаш оковите". Специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци се присъжда на френския игрален филм "Корпорация" с режисьор Никола Силол.

Слабост на много фестивали е, че завършват с кошница пълна с награди. "Златната липа" има малко награди и това ги прави още по-стойностни, а нашата работа още по-трудна и отговорна, коментира председателят на журито Юрий Дачев. Радвам се, че толкова много и различни вкусове се обединиха около мнението, че наградата за най-добър филм трябва да получи именно швейцарския "Божественият порядък", посочи той и каза още:

"Тазгодишното издание на Златната липа потвърди високото му равнище. Гъстото сито, през които са минали конкурсните заглавия, награди журито с истинска наслада да изгледа толкова добре премислени като избор за конкурса филми. Усетихме колко многоизмеримо е лицето на европейското кино. Филмите, които видяхме през фестивалната седмица, рядко достигат до зрителите и е радостно, че "Златната липа" ни даде възможност за това. Лично аз имах три избора за наградата за женска роля – това са прекрасните изпълнения във филмите "Кози уши", "Емилия: Да скъсаш оковите" и "Божественият порядък", коментира като член на журито руската актриса Анна Шерлинг. Напълно заслужено наградата получава Горица Попович, защото тя владее "втория план" на актьорската игра – виждаш я, че се смее, а усещаш, че в същото време изпитва изгаряща мъка.

"Освен че е добър като филм, "Корпорация" поставя един невероятно сложен и труден за нашето време проблем – липсата на работа, обясни избора на Съюза на българските филмови дейци кинокритикът Людмила Дякова. Филмът изследва причините, заради които големите корпорации съкращават хора, без да мислят за тяхната съдба, вълнувайки се единствено от големите си печалби. Впечатляващо е, че във филма две жени се борят смело за това човек да има своята работа и да я върши достойно. Лично на мен фестивалът ми беше къс, искам да благодаря на Магдалена Ралчева за невероятния фестивал, който е създала, и да и кажа, че искам той да продължава повече дни, каза Юрий Дачев. Италианският актьор и член на журито Пиеро Никозия възкликна, че дори не е успял да се измори от гледането на толкова много филми и благодари на публиката за топлото отношение лично към него и към филма му "Когато птиците пееха".

Фестивалът е на много високо ниво и аз се надявам тази ни среща да не е последна, отбеляза македонският режисьор и член на журито Горан Тренчовски.

Различното в "Златната липа" 2018 беше присъствието на много кинотворци, както от България, така и от чужбина, каза художественият директор и създател на "Златната липа", кинорежисьора Магдалена Ралчева. Това позволи голяма част от филмите да бъдат представени преди прожекциите им от представители на техните авторски колективи. Нещо, което направи контакта между публиката и киното още по-непосредствен. Затова ще продължим да работим в тази посока. Магдалена Ралчева подари на всеки един от участниците в международното жури специален плакет за спомен с благодарност за добре свършената работа.

Тази вечер от 18 часа в залата на Старозагорската опера започва церемонията по награждаване на отличените филми и закриване на 6-ото издание на кинофестивала за ново европейско кино "Златната липа" 2018.

Водещи