Юбилейна изложба в чест на скулптора Георги Донов 06.04 | 13:33

Днес се навършват 50 г. от рождението на твореца

От Кремена Бедерева

Юбилейна изложба в чест на един от най-интересните и провокативни български скулптори Георги Донов ще бъде открита днес в галерия "Сезони". Днес се навършват 50 г. от рождението на твореца, съобщиха от галерията.

Експозицията представя едни от най-запомнящите се и впечатляващи творби на Георги Донов, донесли му признание не само на българската, но и на световната художествена сцена. Освен тях са показани и негови студентски работи от гипс и восък, скици и рисунки.

Ще бъдат показани глинените компютри "Почит към Джон Атанасов", представени през 2000 г. на събора в Рожен; инсталацията "Да докоснеш хоризонта", която през 2005 представи галерия "Триадис" в летния салон на ул. "Шипка 6", проектът "10 мегафона от глина или един от образите на демокрацията", осъществил се през 2002 г. пред Националния дворец на културата в София и много други скулптури и инсталации, представени на самостоятелни и групови изложби в страната и чужбина.

Името на Георги Донов е емблематично за съвременното българско изкуство. Роден е на 6 април 1961 г. в София. Завършва Националната художествена академия - специалност "Скулптура" при проф. Любомир Прахов през 1992 г.

Той е водеща фигура в процесите на скъсване с конвенционалните форми и представи, разиграли се в българското художествено пространство през 90-те години. Неговите работи смело се наместват в градската среда, провокират с идеите си, които се крият зад нестандартните форми и материали.

Водещи

Най-четени