"Любов" на Ханеке с ценно отличие 21.01 | 11:17

Лентата триумфира на наградите на Дружеството на лондонските филмови критици

От Ивайло Коралски

Френскоезичната драма "Любов" на Михаел Ханеке е големият победител на 33-ата церемония за наградите на Дружеството на лондонските филмови критици, съобщи БТА. 

Лентата спечели отличията за филм на годината, най-добра актриса (Еманюел Рива) и най-добър сценарий на Михаел Ханеке. В режисьорската категория обаче Ханеке изгуби от създателя на корабокрушенската драма "Животът на Пи" Анг Лий.  

Успешно представяне отбеляза и филмът "Учителят", отличен с наградите за най-добър актьор (Хоакин Финикс) и най-добър актьор в поддържаща роля (Филип Сиймур Хофман).

Ан Хатауей, която грабна "Златен глобус" за изпълнението си в "Клетниците", бе обявена за най-добра актриса в поддържаща роля. 

В категорията за най-добра британска актриса призът бе присъден на Андреа Райзбъро за "Shadow Dancer". За най-добър британски актьор бе обявен Тоби Джоунс за участието си в "Berberian Sound Studio" - лентата, отличена с награда "Атънбъро" за британски филм на годината.

С отличието за най-добър чуждоезичен филм бе удостоена френската продукция "Ръжда и кости".

На церемонията в хотел "Мейфеър" в Лондон присъстваха куп звезди - Емили Блънт, Саманта Баркс и Хелена Бонам Картър, която получи наградата "Дилис Пауъл" за изключителни постижения в киното.

Най-четени