25 години „Епизод“ - рок и патриотика 22.06 | 16:41

Групата отбеляза юбилея си с музикален фестивал под открито небе

От Филипа Тодева

Рок и патриотизъм! Твърди жици, които са подчинени на една единствена и възвишена кауза – България! След 25 години ето така можем да определим музиката на Епизод. Няма друга българска група, която до такава степен да развива родолюбивите чувства у феновете. Сигурно затова и възрастовата граница на техните почитатели е от 5 до 95 години. И как би могло да бъде друго – когато чуеш българските стиховотворения, оди, поеми, написани още по тъмните времена на Робството, да звучат в едно с класическите и соло китари, изпяни също така с внушителния глас на Емо Чендов. В музиката на "Епизод" има много лирика, философия, епически мотиви... но най-хубавото от всичко е издигането на българщината.

1316148Пред не особено голяма, но пък качествена и вярна публика, през уикенда групата отбеляза своя юбилей. Прозвучаха хитови песни от старите албуми, когато вокал беше Димитър Аргиров и по-нови парчета. Той самият пристигна от Пловдив, за да уважи своите бивши колеги и дори се включи в музикалните изпълнения. Няколко обещаващи български групи също поздравиха българските рок динозаври. Всъщност динозаври изобщо не подходяща дума, защото тази група постоянно се подмладява с нови членове. Китаристът Васил Бележков, който се справя отлично и с класическите китари и на клавирните например е роден през 1984 година - година пред групата да бъде създадена в столичното читалище "Емил Шекерджийски”. Тук трябва да отдадем заслуженото и на Симеон Христов. Баскитаристът на Епизод не просто е сред най-добрите музиканти у нас, но е и автор на изключителния исторически роман "Съкровището на Шишман".

Рок, мотори, стрелба с лък, бой с мечове (спокойно, няма пострадали, мечовете бяха обезопасени) и много много любов към Българското. Цял уикенд феновете се радваха на такива неща под небето над Панчарево. За съжаление, времето не бе с Епизод, проливен дъжд почти развали купона в петък, но в събота концертът продължи с пълна сила. През втория ден продължиха изпълненията на любими песни като "Нивата", "Молете се", "Народът на Дуло", "Батак", "О, Шипка", "Левски". На финала, какво да кажеш освен едно огромно "Благодаря!" и да пожелаеш успех и все повече почитатели на група, която завършва концертите си с Българския химн!

Водещи