Groove Armada: Чакаме България с нетърпение 18.06 | 14:26

Диджеите с ексклузивно интервю пред iNews преди участието им на Elevation Fest в София

От Мартина Панайотова

Едва ли има ценител на електронната денс сцена, който да не се отнася с респект към името на британското дуо Groove Armada.

Двамата диджеи са записали имената си в електронната зала на славата преди повече от 15 години – едно на ръка с безапелационните си хитове "I See You Baby" и Superstylin" и второ, с умението си да минават и експериментират с цялата необхватна гама стилове на музиката на новото хилядолетие. Хващаме ги малко след края на турнето на Groove в Азия – едно от неизброимите им пътешествия по света, за да разкажат на каква вълна е групата в момента и какви са плановете им за предстоящото им поредно участие у нас.

Участието ви на фестивала Elevation се явява трето на българска сцена. Тук май наистина ви хареса...

– О, да. България винаги ни се е струвала едно чудесно място за посещение. Чакаме предстоящото пътуване с голямо нетърпение.

Наскоро издадохте вашето ново EP "No Knock" на плоча – бихте ли ни разказали нещо повече за него? Изглежда доста по-минимал и олдскуул, отколкото "груув"?

– Да. Това е нещо като когато старата школа срещне новата, защото лично на нас ни се струва, че този изчистен класически звук на хаус музиката всъщност звучи доста съвременно. От известно време нямаме договор с никоя от големите продуцентски компании, така че това са по-скоро проекти, които ни дават възможността да експериментираме, да направим нещо ново и по този начин да вкараме малко вълнуващи емоции в живота си.

Едно от последните ви видеа – към парчето "Oh Tweak To Me" е изключително впечатляващо. То е доста тъмно и еротично. Защо решихте да представите песента по този начин?

– Ако трябва да сме честни, идеята бе на Hypercolour – лейбълът, който издаде EP-то. Това е видео, което си играе и "пощипва" сетивата и определено не е подходящо за детската аудитория.

През 2010-та обявихте, че Groove Armada спира с живите участия. Какво промени мнението ви?

– Ситуацията бе наистина специфична. Това бяха десет години в кутията на любовта...*

Наскоро приключихте турнето си в Азия – има ли някакви различия между азиатската и европейската публика?

– Ако трябва да сме честни, струва ни се, че азиатците привнасят всичко онова, което Америка квалифицира като EDM (електронна денс музика). Затова звукът там е много максималистичен. Груув музиката не е на почит. Извън това, трудно би могла да се направи някаква генерализация и залавяйки се с нея, рискуваме да стигнем до задънена улица.

Дръм'енд'бейс или дъбстеп?

– Определено дръм'енд'бейс. Дъбстепът си е дъбстеп и когато е правен добре – например от банди като Magnetic Man, би могъл да бъде един страхотен звук на бъдещето. Но дръм'енд'бейсът е това, което винаги сме слушали и винаги ще бъде до нас и с нас.

Какво е посланието ви до всичките ви български любители на електронния звук?

– Може ли, ако обичате да опитаме да се разцепим!

*Lovebox – игра на думи. Един от най-успешните албуми на Groove Armada, който промотират на живо по целия свят.



Водещи

Най-четени