Дарън Аронофски ще е председател на журито на фестивала във Венеция 28.04 | 14:06

Организаторите на форума го смятат за ключова фигура в съвременното кино

От Елена Кирилова

Организаторите на филмовия фестивал във Венеция обявиха, че режисьорът на филма "Черен лебед", Дарън Аронофски, ще бъде председател на тазгодишното издание на фестивала, съобщава Ройтерс. Събитието ще се проведе между 31 август и 10 септември.

По думите на организаторите на фестивала Аронофски е ключова фигура в съвременно кино.

Аронофски откри миналогодишното издание на филмовия форум с филма "Черен лебед", преди той да бъде пуснат по кината, а през 2008 г. спечели Златен лъв за лентата "Кечистът", в който участва Мики Рурк.

Миналата година режисьорът бе номиниран за пет от наградите на Американската филмова академия, включително и за най-добър режисьор и най-добър филм.

На финала обаче "Черен лебед" взе само една статуетка. Тя отиде при Натали Портман, която бе отличена за най-добра актриса, за ролята си на полудяваща балерина.

Дарън Аронофски дебютира в киното с филма "Pi”, който спечели награда за режисура на фестивала за независимо кино Сънданс през 1998 г.

По-късно той работи по филмите "Реквием за една мечта" и "Изворът на живота". През 2008 г. се появи четвъртото му режисьорско заглавие - "Кечистът", което обра овациите на големите филмови форуми.

Водещи

Най-четени