Джеймс Блънт спасил света от трета световна война 15.11 | 14:12

Авторът на You're Beautiful е ветеран от конфликта в Косовo

От Любомир Тасев

Известният британски поп изпълнител Джеймс Блънт заяви, че е предотвратил избухването на трета световна война през 1999 г., когато бил капитан в британските части в Косово, съобщава в днешния си брой британският вестник Independent.

Авторът на You're Beautiful бил командир на конвой на НАТО, който трябвало да превземе стратегическото летище в Прищина. Преди британците обаче на летището пристигнали руски войници.

Капитан Блънт получил заповед от американския генерал Уесли Кларк да "унищожи" руските сили. Блънт отказал да изпълни заповедта и поискал тя да бъде разяснена.

"За щастие на радиолинията се оказа британският генерал Майк Джаксън, който каза, че няма да позволи на своите войници да започнат трета световна война, и ни нареди да обкръжим летището", посочва Блънт.

Певецът добавя, че и без тази намеса би отказал да изпълни заповедта на Уесли Кларк, който по-късно бе временно отстранен от длъжността върховен нглавнокомандващ на НАТО в Европа.

"Мисля, че всеки, който се обявява за война, е чудовище. Войната е страшна и не желая да говоря за това, което съм виждал", казва Джеймс Блънт.

 

Водещи

Най-четени