Джеймс Камерън е най-богатият в Холивуд за 2010 г. 04.02 | 12:32

Режисьорът изпревари Джони Деп и Стивън Спилбърг в класацията на Vanity Fair

От Олга Андреева

Режисьорът Джеймс Камерън оглавява класацията за най-високи доходи в Холивуд през 2010 г., съставена от Vanity Fair. Според изданието Камерън си е докарал 257 млн. долара печалба, като 248 млн. от тях са благодарение на хита "Аватар", бокс офиса на филма, DVD, телевизионни права и др.

5 млн. долара режисьорът получава от официалния мърчъндайз към триизмерния хит, а 4 млн. е получил от свои стари проекти. Миналата година Камерън беше четвърти.

Втори в класацията се нарежда актьорът Джони Деп, който е изкарал "скромните" 100 млн. долара. 40 млн. от тях Деп е получил благодарение на друг триизмерен хит - "Алиса в страната на чудесата".

С 5 млн. по-малко е получил от участието си в "Карибски пирати: В непознати води", 20 млн. - от "Туристът" с Анджелина Джоли и 5 млн. - от други, по-стари филми. Изкачването на Деп в класацията на Vanity Fair е осеаземо, тъй като миналата година актьорът бе на 21-во място.

В топ 3 се нарежда и Стивън Спилбърг, който е с 80 млн. долара приходи. Повече от половината пари, 50 млн., Спилбърг е получил заради работата си по специалните увеселителни паркове на филмовото студио Universal.

20 млн. е изкарал от "War House", който предстои да излезе в края на 2011 г., а 10 млн. е получил от стари проекти. В класацията миналата година Спилбърг е бил втори.

След него на четвърта позиция застава друг популярен режисьор - Кристофър Нолан, който е със 71,5 млн. долара приходи. Само 2,5 млн. Нолан е получил за предишни проекти, а всичко останало е дошло от филма с Леонардо ди Каприо, "Генезис".

Именно Ди Каприо е на пета позиция с 62 млн. долара, като и при него ситуацията е идентична - 59 млн. е получил от "Генезис", а 3 млн. е изкарал от участието си в "Злокобен остров" на Мартин Скорсезе.

На шесто място в класацията на Vanity Fair е поставен Тим Бъртън с приходи от 53 млн. долара (50 от тях заради "Алиса в страната на чудесата").

Седми се нарежда комикът Адам Сандлър с 50 млн. долара, като тази сума е натрупана от участия и продуциране на "Жена на заем", "Джак и Джил", "Дърти хлапета" и други стари проекти.

На осмо място откриваме Тод Филипс, който е натрупал 34 млн. долара от режисиране и продуциране на "Последният ергенски запой", "Път с предимство" и др.

На предпоследна позиция откриваме звездата от тийнейджърската сага "Здрач", Тейлър Лотнър, който е изкарал 33,5 млн. долара.

На десета позиция е класиран Робърт Дауни-младши с 31,5 млн. долара, придобити от участието му в "Шерлок Холмс" 1 и 2 и "Железният човек 2".

Пълната класация до номер 40 можете да откриете на страницата на Vanity Fair.

 

Най-четени