Джеймс Камерън е плагиат? 24.01 | 16:53

Бивш служител на именития режисьор е завел дело с обвинението, че сценарият на Аватар е откраднат от него

От Александър Бакалов

Калифорнийският върховен съд постанови, че Джеймс Камерън трябва да предаде на бившия си служител Ерик Райдър черновата за сценария на хита "Аватар". Става дума за частично спечелена съдебна битка по обвинение в плагиатство, както научаваме от LA Weekly. Другите искания на Райдър, а именно – да види всякакви материали, свързани с продължението на филма, насрочено за 2015 година – не са били удовлетворени, защото става дума за търговска тайна.

Райдър твърди, че докато е работил за продуцентската компания на Камерън Lightstorm Entertainment Inc. е написал сценарий, озаглавен "K.R.Z. 2068". Според него между историята на "Аватар" и неговия сценарий има прекалено много прилики и в резултат през 2011 година завежда дело срещу LEI и Камерън в търсене на компенсации.

Според адвокатите на Райдър филмът "K.R.Z. 2068". е бил замислен като триизмерна фантастика със силно екологично послание. Сценарият на Райдър е включвал корпоративно колонизиране на далечна планета и унищожаване на красивата й природа и шпионин, внедрен с идеята да сложи край на бунта на обитаващите планетата антропоморфни същества.

Ето и коментара на Камерън по повод делото:

"Историята на Аватар е резултат на моите лични, независими усилия. По-конкретно, що се отнася до този иск, в създаването на Аватар не съм използвал никакви идеи или материали на личността, на име Ерик Райдър. Никога не съм срещал господин Райдър, нито пък съм комуникирал с господин Райдър под каквато и да било форма."

Водещи

Най-четени