Джеймс Камерън се спуска с батискаф в Марианската падина 09.03 | 08:38

Решен е да достигне най-дълбоката ѝ точка, за да подобри собствения си рекорд

От Олга Андреева

Авторът на филмите "Аватар" и Титаник" Джеймс Камерън се кани да направи най-дълбокото самостоятелно пътуване до дъното на Марианската падина в Тихия океан.

Той ще се опита да подобри собствения си рекорд от тази седмица, когато се потопи с батискаф на 8000 метра под водата край остров Папуа-Нова Гвинея в южния Пасифик.

До края на месеца той се подготвя да слезе с батискаф на 11 хиляди метра под морското равнище в Марианската падина, предаде AP, цитирана от БТА. Режисьорът, който от дете се увлича по океанографията, досега е извършил 72 дълбоководни спускания. Вече се е спускал десетки пъти на 4000 метра, за да види с очите си останките от потъналия през 1912 г. "Титаник".

Ако успее да покори Марианската падина, Джеймс Камерън ще бъде първият човек, стигнал до най-ниската точка на Световния океан след успешната двучленна експедиция на американския боен флот през 1960 г.

Марианската падина е наричана "четвърти полюс на планетата" и е най-слабо проученият участък от хидросферата. Дъното ѝ се намира на 6366,4 км от центъра на Земята.

Според Christian Science Monitor Камерън ще заснеме материал от експедицията си в 3D, а също и ще събере проби за изследване от дъното на океана. Проектът се спонсорира от National Geographic и Rolex.

Говори се, че действието в продължението на филма "Аватар" ще се развива в именно в подводен свят.

Междувременно филмът му "Титаник" ще бъде преиздаден на в 3D формат на 5 април във Великобритания и на 6 април в САЩ.

Водещи

Най-четени