Джоли: Филмът ми не е антисръбски 15.02 | 09:52

Все пак тя няма да го представи в Белград, тъй като не се чувства добре дошла

От Олга Андреева

Анджелина Джоли няма да присъства на представянето на режисьорския си дебют, "В земя на кръв и мед", в Сърбия, тъй като не се чувства добре дошла.

В момента тя е в Сараево, заедно с Брад Пит, за снощната премиера на лентата, която разказва за любовта между сърбин и мюсюлманска от преди войната в Босна през 1992-1995 г.

На пресконференция в Сараево преди прожекцията на филма Джоли заяви, че той не е антисръбски и че е тъжно, че такъв въпрос се поставя днес, "защото това означава, че на Балканите още се усещат последиците от войната".

На въпрос на агенция ТАНЮГ дали ще посети и Белград в рамките на  регионалното представяне на филма, Джоли отговори, че смята, че моментът за това не е най-подходящ.

"Не се страхувам за сигурността си, но смятам, че моментът не е най-подходящ. В сръбските медии се усеща агресивност и нетърпимост. Мисля, че хората в Сърбия няма да могат да видят ясно посланието на филма. Ако дойда в Белград, това ще разгори страстите. Не се чувствам добре дошла в този момент", каза Джоли.

Тя посочи, че филмът представлява своеобразен призив към международната общност да попречи да се повторят войни като тази в Босна и Херцеговина през 90-те години и престъплението в Сребреница, за което също се разказва във филма, посочва БТА.

Джоли обясни, че е избрала Босна като вдъхновение и тема за режисьорския си дебют, след като разбрала, че войната през 90-те години е "едно страшно време, за което знаех малко". "Чувствах отговорност да покажа на света това, което научих".

Водещи

Най-четени