Започна процесът срещу Джон Галиано 22.06 | 19:05

Делото е по обвинение в изказвания с антисемитски характер

От Кремена Бедерева

Британският моден дизайнер Джон Галиано, на 50 години, творчески директор на модна къща "Диор" от 14 октомври 1996 г. до 1 март 2011 г., облечен в черни широки панталони, тъмно яке и с шал, с характерните си мустаци и дълга коса, се яви в съда в Париж, където започна процесът срещу него по обвинение в изказвания с антисемитски характер, предадоха световните информационни агенции.

В защита си Галиано ще обясни, че е загубил самоконтрол заради пристрастяването си към алкохол и наркотици, предаде Ройтерс. Очаква се дизайнерът да изтъкне пред съда, че не е расист, нито антисемит, а адвокатите му да го представят като образец на толерантност, отворил студиото си за хора от целия свят.

Джон Галиано бе задържан в края на февруари 2011 г. в кафене в парижкия квартал Маре в нетрезво състояние по обвинение за изказване с антисемитски и расистки характер по адрес на двойка от кафенето, припомня БТА. Той отхвърли обвиненията и заведе дело за клевета, но след това поднесе извиненията си.

Още една жена, оскърбена от Галиано през октомври 2010 г., подаде жалба срещу него. Галиано бе уволнен от модна къща "Кристиан Диор", след като във видео, разпространено в интернет, заяви, че обича Хитлер. Той напусна Франция малко след като избухна скандалът и постъпи в клиника за лечение на зависимости в САЩ.

Ако бъде признат за виновен, Галиано може да получи 6-месечна присъда и да бъде глобен 22 500 евро.

Водещи

Най-четени