Как ни действа подаряването на подаръци? 18.12 | 13:04

Повишава се секрецията на допамин и ставаме щастливи

От iNews.bg

Подаряването на подарък и избликът на чувства, който този жест отключва, може да се разглежда като класически парадокс от гледна точка на психологията. Причина да се разглежда като такъв е схващането, че може би наистина сме по-щастливи, когато подаряваме, отколкото когато получаваме дар.
С наближаването на Коледа специалистите разнищват психологическия аспект зад размяната на подаръци, в търсене отговора на един важен въпрос: дали е добре да подаряваме на даден човек това, което мислим, че той иска, или това, което би изразило най-ясно нашето отношение към него.

Подбирането на подарък комбинира желанието да изразим уважението си към някого със стремежа да дарим нещо, подчертаващо нашата връзка. Защото даряването на подарък е чисто практическо действие, зад което обаче стоят и сериозни психологически обосновки.

Проучване доказва, че при даряване на подарък подаряващият преминава през 2 важни момента: повишава се секрецията на допамин и се активират мозъчни центрове, които пораждат радост от социалното преживяване. Т.е. даряването на подарък наистина ни прави щастливи. Оказва се обаче, че типът подарък, който ще подберем, може да укрепи и емоционалната ни връзка с човека, на който подаряваме.

Определяща в този случай е гледната точка при подбора на подаръка. Дали ще подберем такъв, който мислим, че той би желал, или такъв, който ще изрази отношението ни към него.

Водещи

Най-четени