Клонират Джон Ленън от зъб 21.08 | 20:00

Учени изследват генетичния материал на легендарния музикант

От Антония Михайлова

Канадският стоматолог Майкъл Зак се готви да клонира бившия музикант от легендарната група The Beatles Джон Ленън.

На аукцион през 2011 г. Зак закупи за 30 000 долара зъб на Ленън, от който специалистите трябва да извлекат ДНК. Според зъболекаря американските учени вече са пристъпили към изследването на генетичния материал.

"Ако учените смятат, че са способни да клонират мамут, то Джон Ленън може да е следващият", казва Зак, цитиран от Examiner.com. Той отбелязва, че разходите за този проект ще бъдат една от най-успешните инвестиции в живота му.

"Много се вълнувам, че учените скоро може да успеят да върнат легендарния музикант на света. Това, че именно аз ще взема участие в клонирането на една от най-великите рок звезди, ме хвърля във възторг", добавя стоматологът.

Майкъл Зак е събрал внушителна колекция от зъби на знаменитости, а от две години разнася зъба на Ленън по разни градове и участва с него в благотворителни проекти, като събира пари за борба с рака.

Джон Ленън дал собственоръчно извадения си зъб на своята прислужница Дот Джарлет като подарък за дъщеря ѝ. "Понеже твоята дъщеря е почитателка на The Beatles, можеш да ѝ го дадеш като сувенир", цитира думите на Ленън синът на прислужницата – Бари.

След това зъбът се озовал в колекцията паметни вещи на рок музиканти, принадлежаща на основателя на музикалния лейбъл Creation Records Алън Макгий. Впоследствие той решил да разпродаде реликвите си, като заявил, че се е уморил от индустрията на рок музиката.

Водещи