Котешките любови на Джон Ленън 12.01 | 17:28

За котките, намерили място в живота на легендарния музикант

От Елена Кирилова

Макар че е изписано много за живота и смъртта на Джон Ленън, едва ли повечето от вас знаят, че музикантът е обожавал котките. През годините той е отглеждал няколко, но в сърцето му имало място и за няколко кучета, съобщава Mentalfloss.com.

Дори и най-големите имена в музиката си имат свои идоли и Джон Ленън не е изключение от това правило. Тъй като с майка му много харесвали музиката на Елвис Пресли, Джон решил да кръсти едно новородено коте на Краля на рокендрола.

След Елвис в дома на все още живеещия в Ливърпул младеж се заселили още две мъркащи създания – Тич и Сам. Тич обаче починал докато музикантът бил далеч от дома, в училището по изкуства, където учил от 1957 до 1960 г.

За добротата на Джон можем да съдим по отношението му към животните. Той не просто обичал котки, но дори приютил в дома си коте, което намерил изгубено в снега. Ленън бил особено щастлив, когато любимата му леля Мими му позволила да задържи любимеца у дома. Котката се сдобила с името Тим и се славила с красотата си, тъй като била наполовина персийска.

В крайна сметка се оказва така, че Тим остава най-любимата котка на Джон. Доказателство за това е фактът, че всеки ден певецът ходил с велосипеда си до местен рибар, от когото купувал по няколко парчета риба за Тим и неговите другари.

След като славата сполетяла Beatles, Джон започнал да пътува по цял свят, но често се обаждал у дома, за да пита как е Тим и какво прави. За радост на семейството котаракът живял щастлив живот и успял да отпразнува своя 20-и рожден ден.

Отглеждането на множество котки не попречило на тийнейджъра Джон да приюти и едно куче. Той му дал името Сали. Ленън бил толкова привързан към него, че когато Сали умира, музикантът бил неутешим.

Смъртта на домашните му любимци не спира Джон да си взема нови и да споделя домашния си уют с тях. След като се жени за първата си съпруга Синтия, той ѝ подарява куче на име Бернард. То остава второто и последно куче на Джон.

Заедно със Синтия Ленън отглежда и две котки – Мими и Бабаги, но любовта им към пухкавите създания стига дотам, че в дома им в крайна сметка се озовали около 10 котки.

И ако Елвис ви се струва странно име за котка, то какво ще кажете за Исус? Трябва да отбележим, че Джон обичал да дава необичайни наименования на домашните си любимци.

Теорията се потвърждава и от котараците Мейджът и Майнър, които той получава от секретарката си, с която има любовна афера.

Докато живеел с втората си съпруга Йоко Оно певецът приютил още две котки. И тъй като едното било бяло, а другото черно, им дал имената Сол и Пипер.

Но една от най-специалните котешки любови на Ленън остава руската котка Алис, която едва не умряла пред очите на музиканта. Шон Ленън, синът на Джон, признава, че това е единственият път, в който е виждал баща си да плаче.

В последните години от живота си членът на Beatles съжителствал с котките Миша, Саша и Шаро.

А като един истински артист Джон обичал да рисува множеството котки, които обитавали стаите на живота му. Част от тези рисунки намират място в книгите на музиканта.

Водещи

Най-четени