Крис де Бърг продава отбрани червени вина 04.02 | 07:11

Някои от ценните артикули са от времето на Втората световна война

От Олга Андреева

Изпълнителят на евъргрийнa "The Lady in Red”  Крис де Бърг е решил да натрупа състояние като предложи за продан стотици бутилки отбрани марки вина, предимно червени, в аукционна къща Christie’s през март, предаде Ройтерс. Очаква се тези вина да донесат сумата от 200 000 британски лири.

В изявление изпълнителят споделя, че моментът му се струва доста подходящ да предприеме тази стъпка. И съвсем правилно, защото през последните две години купувачи от Китай съсредоточиха голяма част от инвестициите си точно в покупката на редки вина, вдигайки цените в този сегмент от пазара.

В аукционна къща Christie’s продадоха вино за 71,2 млн. долара през 2010 г. Друг известен музикант Андрю Лойд Уебър пък спечели 3,5 млн. паунда от друг търг на вина в Хонг Конг миналия месец.

Самият Де Бърг, неговата съпруга и дъщеря му, в момента предпочитат да консумират бяло вино, така че ще им бъде по-лесно да се разделят с част от винената си колекция.

Някои от най-забележителните артикули, които Де Бърг може да предложи, е кутия с 12 бутилки вино с марката "Château Lafite-Rothschild", реколта 1945 г., оценено на стойност между 12 000 и 16 000 лири. Виното е съхранявано в специална стая в дома на изпълнителя в Ирландия.

Бутилките са все още в оригиналната си опаковка, която ги е запазила по време на Втората световна война.

Най-скъпо оцененият артикул от винената колекция на певеца е комплект от 62 големи бутилки вино "Château Mouton-Rothschild", реколта от 1945 до 2005 г., за който се очаква цена между 70 000 и 90 000 лири.

Водещи

Най-четени