Кърт Кобейн - легенда, която днес щеше да навърши 45 г. 20.02 | 12:11

И до днес звездата остава символ на едно гневно поколение, което израсна с едни от най-великите музикални групи

От Елена Кирилова

Ако беше жив, днес вокалистът и китарист на сиатълската банда Nirvana, Кърт Кобейн, щеше да навърши 45 години. Макар че е роден в Абърдийн, през годините Кобейн става символ не на своя град, а на сиатълската музика и на грънджа като цяло.

Кърт се ражда в семейството на сервитьорката Уенди и автомобилния техник Доналд, които до голяма степен допринасят за това в какво се превръща бъдещата легенда. Те бележат детството му с драмата на тежкия си развод, който го отдалечава завинаги от идеята за стабилно семейство.

Вследствие от това деветгодишният Кобейн се затваря в себе си, опитвайки се да преживее травмата, но в крайна сметка започва да се лута между дома на майка си, този на баща си и на леля си, докато в крайна сметка не се озовава на улицата.

Част от живота му преминава в раздрънканата му кола, в проблеми в училище, откъдето по-късно е изключен. За да се прехранва, Кърт става чистач в училището, в което довчера се е разхождал с раница на гръб.

Младежът приема тежко подигравките на бившите си съученици и по-късно претворява образа си на чистач в този на възрастния мъж от клипа на "Smells Like Teen Spirit”.

По този начин Кърт успява да излее всичко онова, което таи в изтерзания си ум през всичките тези години, в които не се чувства на мястото си. Именно фактът, че вижда себе си като отхвърлен, неприет, огорчен, дава материал за бъдещото творчество на музиканта.

Началото на Nirvana е поставено през 1986 г., когато пътят му се пресича с този на басиста Крис Новоселич. По-късно към тях се присъединява и барабанистът Дейв Грол, след което нищо вече не е същото.

По сцената се леят литри алкохол, чупят си китари, публиката и самият Кърт са толкова необуздани, че често концертите завършват с появата на полиция. Но именно в това се крие само частица от бунта на Nirvana.

През 1989 г. на бял свят се появява първият албум на групата - "Bleach”. Той бива последван от "Nevermind”, който се превръща в един от най-популярните и влиятелни албуми на всички времена. През 1992 и 1993 г. Nirvana издава още два албума, но огромният успех обърква напълно Кобейн.

Той се изправя пред противоречие. От една страна винаги е твърдял, че не иска групата му да става толкова известна, да се слуша от всички. Същевременно все по-трудно отказва участия, в резултат от което става все по-необуздан.

Светът го обожава, но той все повече мрази живота, който се налага да води. Дори женитбата му с Кортни Лав и раждането на дъщеря им Франсис Бийн Кобейн не успяват да го изтръгнат от света на наркотиците, в който се е потопил. Опитите за рехабилитация се оказват неуспешни, а Кърт приема желанието на близките си да се лекува като поредното голямо предателство срещу себе си.

Кърт успява да избяга от клиниката, в която е приет да лекува зависимостта си, а на 4 април 1994 г. е обявен за изчезнал. Четири дни по-късно тялото му е открито в гаража на къщата му. Водачът на цяло едно поколение гневни младежи се самоубива с ловджийска пушка и оставя след себе си предсмъртно писмо, както и музика, която до днес остава ненадмината.

Все още съществуват твърдения, че краят на живота му може да е настъпил вследствие на убийство, но до момента нищо подобно не е доказано.

Животът на Кърт Кобейн завършва, когато той е едва на 27 г., но гневът в сините очи на този рус младеж, който носи раздърпани женски жилетки, едва ли някога ще угасне.

А ние се питаме колко ли щеше да бъде гневен днес, на 45...

Най-четени