Лекар се вдъхнови от „Д-р Хаус“ и разреши сложен случай 08.02 | 10:00

Пациент, останал загадка за медицината, докато един от докторите не си припомнил случай от сериала

От Лазар Тодоров

Юрген Шефер, професор от университетската клиника в германския град Марбург, е разрешил сложен случай с 55-годишен пациент, след като гледал епизод от сериала "Д-р Хаус", предаде AP.

Болният се появил с многобройни оплаквания. Той имал необяснима сърдечна недостатъчност, треска с неизвестен произход, нарушения на зрението и на слуха и загадъчно възпаление на хранопровода.

Пациентът останал загадка за медицината, докато д-р Шефер не си припомнил един от случаите в сериала "Д-р Хаус", в който екранният герой на Хю Лори се сблъскал с натравяне от кобалт.

Оказало се, че на практика медицинското досие на тежко болния пациент било празно, като се изключат двете протези на ханша, които бил получил. През ноември 2010 година една от тях се била отчупила и била заменена с метална. Шест месеца по-късно мъжът, който бил в добро здраве, започнал да проявява необясними симптоми - от възпаление на хранопровода до проблеми със сърцето, допълва БТА.

След като била направена връзката за възможно кобалтово натравяне, на пациента били направени рентгенови снимки. На тях проличали метални отломки в ханша. След тестове на кръв и урина било открито отравяне с кобалт и хром - два метала, използвани в протезата.

Замяната на дефектиралата протеза позволила да бъде понижена концентрацията на кобалт и хром в кръвоносната система на пациента. Това довело до решаването на проблемите със сърцето му.

"Истински шанс за мен бе обстоятелството, че бях гледал този епизод от сериала "Д-р Хаус"", казва проф. Шефер. Това показва, че един добре реализиран сценарий, освен да забавлява и да обучава, може да спаси и човешки живот!"

 

Водещи

Най-четени