Най-голямото изложение на ретро-автомобили ще се състои в Лондон 22.10 | 18:04

Участниците ще проведат своеобразно състезание от Хайд Парк до Брайтън

От Георги Тотев

“London to Brighton Veteran Car Run” (LBVCR) на Кралския автомобилен клуб е шоу, което не е за изпускане. Всяка година в първата неделя на ноември то събира повече от 500 класически автомобила в своеобразен парад от Хайд парк в Лондон до морския курорт Брайтън.

Повечето участници се обличат в костюми от периода на създаване на автомобила им, а шествието им привлича хиляди фенове по улиците. В инициативата могат да вземат участие само автомобили произведени  преди 1905г. Именно това превръща събитието повече в сензационно возене, отколкото в луда надпревара.

Днес събитието е изключително популярно благодарение не само на собствениците на ретро автомобилите, а и на знаменитостите от света на спорта, телевизията, сцената и музиката. В "надбягването" са вземали участие дори кралски особи.

За истинските ентусиасти в петък се провежда търг за автомобили в “Bonhams”, а в събота конкурс в Риджънтс парк. И двете събития са се установили като невероятна възможност да бъдат видени отблизо много изискани образци на класическата техника и то в целия им блясък.

Тази година се оказва специална за LBVCR, защото клубът отбелязва 80 години от първото състезание, организирано от Кралския автомобилен клуб през 1930 г., когато в надпреварата се включват само три автомобила. На практика обаче самото събитие се състои от 1896 г. насам.

Предстоящото изложение ще се случи на 7 ноември, когато всички участници ще се съберат в Хайд парк. От там в 7 ч. сутринта ще потегли първата група автомобили.

Водещи

Най-четени