Подарете на детето си "Оз: Великият и могъщият" 07.03 | 10:30

Триизмерната вълшебна приказка дава магия на малчуганите

От Неда Ковачева

"Оз: Великият и могъщият" е идеалният филм за вашето дете. Идеален, защото чрез него то ще се запознае с магията, фокусите, борбата между доброто и злото и не на последно място говореща маймунка и приказлива процеланова кукла. Оз трябва да се справя със зли и добри вещици, а за татковците искам да уточня, че и трите са секси, много секси.

Джеймс Франко е в ролята на Оз, който обаче не е вълшебник. Той е панаирджийски фокусник, който взима парите на хората, карайки ги да повярват, че владее магията. През 1905 г. обаче неприятен инцидент го принуждава да напусне града, в който се е установил пътуващият цирк, качва се на балон и изчезва. Озовава се в странната и цветна страна Оз, където хората от години живеят с едно пророчество, а именно, че един ден при тях ще дойде вълшебник на име Оз и ще ги спаси от Злата вещица. Така Оз е посрещнат като месия, но бързо разбира, че не всичко, което е добро, е добро и не всичко, което е зло, е само лошо.

Трите вещици са сестри, но не Чехови, а в ролите са Мила Кунис, Рейчъл Уайз и Мишел Уилямс. Едната е добра, втората е зла, а третата преминава от едното състояние в другото. Фокусникът Оз прекрасно знае, че не е вълшебник, но също така разбира, че може да помогне на хората, защото, ако човек силно вярва, всичко е възможно. С помощта на най-новите изобретения (припомням, че става дума за първите години на XX в.) Оз и компания впрягат всичките си сили за борба със злото.

Режисьор на филма е Сам Рейми, който е добре познат от творби като "Злите мъртви" (1981), "Бърз или мъртъв" (1995), трите филма за Спайдър-мен и др.

Сравнения с романа и филма "Магьосникът от Оз" от 1939 г. неизменно могат да се направят, но те не са много. В "Оз: Великият и могъщият" лесно се откриват елементи от оригинала. Градът, от който бяга Оз е Канзас (в оригинала от Канзас е малката Дороти), и тук пътят към Смарагдовия град е по жълтите павета. Плашилото и Тенекиения човек са "почетени" съвсем мимоходом, а страхливият лъв се появява за кратко и бързо побягва. Образът на Дороти пък ясно се разпознава в малката порцеланова кукличка, която придружава главния герой в приключението му.

Новият Оз в началото е самоуверен, самовлюбен, мечтаещ за слава и пари Казанова. В края обаче у него е настъпила важна трансформация - той най-после се е сдобил с мозък, сърце и смелост.

"Оз: Великият и могъщият" е двучасова приказка в триизмерен вариант. Онова, което малчуганите могат да научат от нея, е, че ако наистина вярват в нещо, то за тях няма да има невъзможни неща в постигането му. Което е много подходящ лайтмотив на фона на всичко, което се случва в момента около нас.

Филмът тръгва по българските кина в петък, 8 март.

Eто и трейлъра на филма:

Водещи

Най-четени