Робърт Патинсън – един класически съблазнител 10.04 | 19:14

Актьорът в новата кино трактовка на класическото произведение на Ги дьо Мопасан "Бел Ами"

От Мартина Панайотова

Хората са свикнали да асоциират Робърт Патинсън единствено с емблематичната му роля на метросексуалния вампир Едуард в тийн трилогията "Здрач", но малко са наясно, че той всъщност е един доста талантлив актьор, особено когато става въпрос за исторически интерпретации. Това вече доказа с ролята си на Салвадор Дали в драмата "Шепа прах" (Little ashes), и, надяваме се, ще стори същото и сега, когато предстои да го видим в новата трактовка на класическото произведение "Бел Ами".

Актьорът приема предизвикателството на истински драматичната роля на младия Джордж Дьороа, оживял под перото на писателя Ги дьо Мопасан.

Сериозното, студено изражение, с което актьорът е познат от досегашните си роли, продължава да присъства и в образа му на съблазнител и манипулатор на чувствата на няколко богати дами от френското висше общество.

Неустоим и изключително съобразителен, героят на Патинсън Жорж наскоро се е завърнал от френската армия в Алжир и е дошъл в Париж да се усъвършенства.

Останал с последни няколко франка, той среща Форестие – по-възрастен човек, за когото знае, че е бил в Алжир. Форестие му казва, че Париж е пълен с пари и възможности и се хвали, че е политически редактор в "Ла Ви Франсез”, вестник, чиято цел е да свали правителството. Форестие кани Жорж на вечеря у дома си.

С тази покана започва бурният, изпълнен с копнежи, страсти и изневери живот на младия Дьороа през 90-те години на 19 век, който ще го издигне от мизерията на бардаците до висшето общество в Париж. Младият мъж бързо навлиза в свят, в който политиката и медиите се борят за влияние, свят, където сексът е власт, а известността е мания.

Сред властните и прелестни дами, които попадат в мрежата на Дьороа, се оказва съпругата на Форестие - Мадлен (Ума Търман), която отваря за младока вратите на удоволствията и възможностите, които крият спалните на богатите, скучаещи френски аристократки.

Тя му разкрива, че най-влиятелни в Париж са не мъжете, а техните съпруги.

Воден от ненаситното си желание да се измъкне от мизерията Жорж е готов на всичко, за да стане част от висшето общество, в центъра на което се вихрят революционни страсти. Първото завоевание на Дьроа е младата кокетка Клотилд (Кристина Ричи), чиято малка дъщеря дава на младия чаровник прякора Бел Ами, с който той добива популярност в парижкото общество.

Жорж бързо се ориентира, че за да се издигне в професионалната стълба, трябва да търси подкрепа другаде и започва паралелна любовна авантюра със съпругата на бившия си шеф и главен редактор, мадам Русет (Кристин Скот Томас). Умело манипулирайки трите жени, Жорж става редактор в "Ла Ви Франсез” и фактор в последвалите политически събития в Париж.

В екранизацията на режисьорите Деклан Донелан и Ник Омерод, и сценариста Рейчъл Бенет, отново се повдига актуалната и до днес тема, вълнувала Дьо Мопасан преди 200 години - до къде може да стигне амбицията и безскрупулността на един беден млад мъж, надарен с неустоим чар.

Водещи

Най-четени