Стийв Морз! И на 60 грабва всяко рок сърце! 28.07 | 15:41

Честит рожден ден на виртуозния китарист на Deep Purple!

От Филипа Тодева

Честит рожден ден, Стийв Морз!

Преди си казвах, че няма по-кофти момент в рок музиката от този, в който Ричи Блекмор напусна Deep Purple. Беше "далечната" 1993 година и всички фенове бяхме наясно, че Джо Сатриани заема престижния пост на китарист на легендарната група. Ако това не се бе случило обаче, вероятно никога нямаше да блесне с цялата си музикална мощ и величие звездата на удивителния Стийв Морз.

Талантът на Морз като че ли извира с все по-голяма сила на всеки концерт на Purple. Неслучайно той има своето място в Залата на славата на китаристите и с пет поредни отличия за най-добър китарист на списание Guitar World.

В ден, в който този виртуоз навършва 60 години, си струва да се кажат някои неща за него. На първо място – Морз не просто попълни и разнообрази музиката на Purple, той сякаш продължи живота на тази група, придавайки още по-голяма задълбоченост и качество на стила ѝ.

Истинските фенове, които не изоставиха Purple и през най-трудните години, добре знаят как той попълни състава. Стиѝв Морз буквално спомогна за музикалното прераждане на тази емблематична рок банда!

За феновете появяването на Deep Purple в Каварна бе сбъднат сън. Поколения българи скачаха на стадиона в рок столицата на България и въпреки поизхабените струни на гигантичния Иън Гилън, струните на Стийв Морз не ги предадоха.

1348155Кой казва, че Sometimes I Feel Like Screaming не е достойно попълнение в хитовата палитра на Purple?!

Може би това е първата песен от любимия на поколения фенове албум Purpendicular, която направи фурор сред аудиторията.

Струните на Морз обаче издигнаха групата до първото място в музикалните класации в Германия, Австрия, Норвегия и Чехия през 2013 година! Все страни, в които хората разбират от качествен рок (и бира).

1348157

Албумът Now What!?! влезе в челните десетки на много други страни, а в родната на Deep Purple Великобритания – в топ 20. Няма нужда да говорим за песни от ранга на Loosen My Strings или Ted The Mechanic. Припомнете си златните парчета на Deep Purple!

Водещи

Най-четени