Треска в събота вечер 19.05 | 14:25

Или как Ray Collins’ Hot Club и The Smugglers Collective вдигнаха температурата в една майска нощ

От Микаела Мохарамян

Вечерта на 18-ти срещу 19-ти май ще бъде запомнена и описана с една дума  и тя е "пожар”.

Нека започнем отначало - снощи в столичния клуб *MIXTAPE 5* се състоя поредното (от вече станалите традиционни) парти на The Smugglers Swing Club. Този път, обаче, на гости бяха момчетата от една от най-популярните съвременни суинг формации - Ray Collins’ Hot Club, които от 20 години палят дансингите и уморяват публиката от танци в различните краища на света.

Но нека започнем отначало. Към 22ч. зад DJ пулта застанаха момчетата от The Smugglers Collective и дадоха началото на забавата за нищо не подозиращите ентусиасти. Кой да очаква, че накрая няма да може да си поеме дъх от танци? 

И така Rock’n’Roll и Rhythm’n’Blues до 00:30ч., когато сцената бе превзета от чаровните германци, които с усмивка и биричка в ръка излязоха, поздравиха учтиво публиката, взеха инструментите, нагласиха микрофоните и запалиха клуба още с първото парче - "Knock Out Boogie”.

aceaad2b-8c60-dc94-71f5-c3dd4add6ec9

Здрасти, как сте, гответе се за най-големия купон от много време насам! И никой нямаше време да осъзнае какво се случва, защото докато извикаме "Добре дошли!”, дори докато се oпитаме да подвикнем "Йеее!” те вече драскаха кибритената клечка и след минутки всички вече танцуваха в ритъм и с огромна усмивка на лице. Точно тази усмивка се разпространи из хората в клуба със скоростта на искрата, която минава през въженцето и стига до бомбата.

В продължение на няколко часа чухме най-големите хитове на групата ("Bye Bye Paris”, "Barefoot”, "Yeah Yeah Baby You’re Right”, "What Did I Do Last Night”, "Out Of My Mind”)  и парчетата от новия им албум "High Life”.

7a4f3c6f-9db5-4584-42d1-70a08cafca2c

Останахме очаровани и  от професионализма, с който групата отрази и преодоля лекия технически проблем, появил се на няколко пъти. Но щеше да е нереално перфектна вечер ако нямаше малка спънка. Както се казва: "всяко зло за добро”.

След края на участието Ray Collins’ Hot Club се оттеглиха с идея да си починат, но Павел и Димитър (диджеите на The Smugglers Swing Club) толкова успешно продължиха партито с трескав електро-суинг сет, че никой не си помисли дори да си почива. Малко въздух навън, малко вода за хидратиране след толкова танци и после пак на дансинга - до сутринта.

764dacdb-b722-9ca8-85ef-d83a8f6e286c

Няколко часа говорихме с германците от групата (в почивките за по глътка въздух) и Sascha (който стои зад контрабаса) сподели:

"Когато отиваме в Америка, хората са със самочувствие, че там е родината на Rock’n’roll-а и ти си чужденец, който идва да свири тяхната музика. Те стоят и те гледат без особен ентусиазъм да се помръднат дори. В Германия, пък, всички са толкова "яки”, че не виждат смисъл да се хабят да танцуват. Слагат си бомбето, вече са готини и ретро и самочувствието завладява клуба. Тук направо ни завладяхте! Толкова сте мили, усмихнати, учтиви и енергични! Казвам ти, определено ще се върнем пак! Хайде, сега идвай с мен пак да танцуваме!”

Завършваме с тези думи, потвърждаващи колко много ценители на хубавата музика има в страната ни. Можете да разгледате още снимки в галерията, за да се убедите, че при никакви обстоятелства не трябва да изпускате следващото парти на The Smugglers Collective. Bravo, момчета!

Водещи

Най-четени