Уди Алън открива „Киномания 2011" с "Полунощ в Париж" 17.10 | 15:29

В рамките на кинофестивала ще бъдат прожектирани над 40 филма

От Олга Андреева

С повече от 40 стойностни филма в различни категории ще бъде запомнено тазгодишното 25-то издание на Киномания, което ще премине под мотото "Презареждане".

Кинофестивалът ще започне с прожекция на филма "Полунощ в Париж" на Уди Алън – на 9 ноември в зала 1 на НДК. Вече могат да се купят билети, съобщиха организаторите.

За първи път Киномания ще гостува на Фестивалния и конгресен център във Варна - от 18 до 24 ноември, посочва БТА. Прожекциите в НДК са от 11 до 20 ноември.

41-вият филм на емблематичния американски режисьор Уди Алън е киноразходка в златните години на изкуството и литературата. "Полунощ в Париж" условно е определен като романтична комедия и е заснет изцяло във френската столица.

Участват популярни имена като Оуен Уилсън, Рейчъл МакАдамс, носителят на "Оскар" Ейдриън Броуди, Майкъл Шийн и дори съпругата на президента на Франция Никола Саркози - Карла Бруни, която дебютира в киното.

Филмът разказва за двойка - холивудски писател и годеницата му, озовала се в Париж на бизнес пътуване. Един ден писателят решава да се разходи сам в среднощен Париж, който му поднася интригуващо пътешествие във времето в невероятна компания - Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Пикасо, Бунюел.

Киномания стартира през 1987 г. като Световна кинопанорама. От 1993 г. панорамата се преименува на Киномания и няма конкурсен характер. Днес кинофестът представя значимото и артистично кино, което по една или друга причина е останало извън интереса на българските киноразпространители.

Част от програмата включва както предстоящи за разпространение американски хитове, така и най-интересните събития от сферата на независимото американско кино.

Преобладават значими филмови заглавия от малко популярни национални кинематографии: европейско и азиатско кино, кино събития от съседните балкански държави: Турция, Сърбия, Македония и др.

Водещи

Най-четени