Холандска принцеса се бори срещу неграмотността в Европа 02.02 | 07:18

Всеки пети 15-годишен в Европа не притежава основни умения за четене и писане

От Деляна Петкова

Холандската принцеса Лаурентин е председател на групата за борба с неграмотността в Европа, съобщи Европейската комисия. Не за първи път холандската принцеса се обявява в подкрепа на образованието – тя е специален пратеник за развитие чрез грамотност на ЮНЕСКО.

Данните показват, че всеки пети 15-годишен в Европа, както и немалко възрастни, не притежават основни умения за четене и писане. Това ги затруднява при намирането на работа и ги заплашва със социално изключване.

Именно за решаването на този проблем ЕК създаде независима група от експерти, натоварена да намери начини за повишаване на грамотността.

"Горещо приветствам тази инициатива! Крайно време е Европа да се изправи пред нелицеприятната истина, че на територията ѝ съществува високо ниво на неграмотност", обясни принцесата при представянето във вторник на състава на експертната група в Брюксел.

Последните резултати от Програмата за международна оценка на учениците (PISA) — международно проучване за уменията на 15-годишните в областта на четенето, смятането и природо-математическите науки, сочат, че всеки пети ученик (или 20% от учениците) не умее да чете добре. Възрастното население в ЕС се нуждае от също толкова спешни мерки.

Близо 80 милиона от пълнолетните европейски граждани, или една трета от работната сила, са само с ниски или елементарни професионални умения. Според прогнозите обаче до края на това десетилетие делът на работните места, изискващи висока квалификация, ще нарасне от сегашните 29 % на 35 %. Четенето и писането са умения от фундаментално значение, най-вече защото те са основата за всяко по-нататъшно обучение.

Принцеса Лаурентин е съпруга на третия син на кралица Беатрикс и принц Клаус, Константин. Двамата са женени от 2001 година и имат три деца.

Водещи

Най-четени