10 000 китайци мечтаят за еднопосочен билет до Марс 28.05 | 19:56

Жителите на КНР искат да емигрират, все едно къде

От Антония Михайлова

Изглежда, китайците са готови да избягат от своята страна накъдето им видят очите, дори на Марс. Около 10 000 граждани на КНР са подали заявки за участие в холандския проект Mars One. Организаторите му обещават през 2023 г. да изпратят четирима избрани доброволци на Червената планета за пожизнено преселване, съобщава The Atlantic.

Авторите на проекта планират да снимат на Марс риалити шоу за живота на първите колонизатори, които никога повече няма да се върнат у дома. За гражданите на КНР полетът в Космоса е бягство или дори евтаназия, отбелязват западните журналисти. Уморили се да се примиряват с ужасните условия на околната среда, замърсения въздух и отровените продукти, китайците мечтаят да емигрират все едно къде, стига да са по-далеч от това, което се намира около тях днес.

Мнозина открито заявяват, че са подали заявка за участие в Mars One в знак на протест срещу действията на властите на КНР. В китайската преса вече се появиха статии, които призовават гражданите да се откажат от тази абсурдна идея. Първо, пишат те, това по-скоро е измама и никой никъде няма да полети. Второ, европейците се опитват да спечелят, спекулирайки с неосъществимата мечта, и провокират наивните романтици към нервни сривове и депресии.

Става дума за това, че участието в конкурса е платено. Таксата за подаване на заявка е пропорционална на БВП на страната, от която е родом кандидатът. Тази сума се колебае в пределите между 5 и 75 долара, а за жителите на Китай тя е 11 долара. Независимо от това броят на китайците, желаещи да емигрират на Марс, продължава да расте. Досега желание да участват в проекта Mars One са изразили около 80 000 души от цял свят.

Водещи

Най-четени