10 апокалиптични сценария, които може да станат реалност 06.05 | 19:00

Многобройни фантастични произведения активно експлоатират края на света

От iNews.bg

Хората винаги са изпитвали свещен ужас пред края на света, а сега ужасът се е сменил с любопитство.

Причината за това са многобройните фантастични произведения, в които активно се експлоатира краят на света.

Главният въпрос е могат ли те да слязат от страниците и да се въплътят в реалността?

За съжаление – да.

Хиперган. Сериалът "Невинната Венера" (Япония)

Поради глобалното затопляне (или да речем – падането на метеорит) голяма част от океанската повърхност (например 65−80 кв. км) може да се нагрее до 50°C, което да провокира възникването на хиперган*.

По прогнози на учените хиперганът ще достигне височина 64 км, а скоростта на вятъра ще бъде 965 км/ч, като нови хипергани ще се образуват, докато началните условия не се изменят. Най-страшното е това, че стихията може да разруши не само крайбрежните градове, но и озоновия слой…

Глобално затъмнение. "Проектът Съншайн" (Великобритания)

Слънцето ще започне да угасва след около 5 млрд. години. Но не бързайте да се радвате, съществува по-близка заплаха – глобално затъмнение. Прахът, който се натрупва в атмосферата, фактически отразява част от слънчевите лъчи.

За периода от 1960 до 1990 г. Земята е губила 1−2% от слънчевата светлина на всеки десет години. С времето това явление ще доведе до неравномерно охлаждане на планетата и нарушение на кръговрата на водата в природата, което на свой ред ще доведе до чудовищни суши.

Огнена буря. "Последните часове на Земята" (Австралия)

Учените смятат, че подобен катаклизъм вече се е случвал на нашата планета и е станал причина за измирането на динозаврите. От гледна точка на учените падането на астероид или комета ще предизвика огнена буря, състояща ще от горещи частици, способни да нагреят атмосферата до 1500°C.

Това може да се сравни с падането на ядрени бомби през всеки 6−7 километра земна повърхност. Така че чакаме 16 март 2880 година, когато ще се случи потенциално опасно сближаване с астероида 1950 DA

Останалите реалистични сценарии на апокалипсиса можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени