2014: година на крайности, година на изпитания 20.12 | 18:10

Уран и Плутон ни бунтуват, Сатурн ни подлага на проверка, Юпитер ни носи късмет

От Антония Михайлова

През 2014 година ни очакват големи промени. В света и индивидуалните съдби ще царят революционни настроения. Назрелите промени трябва да бъдат реализирани, поставените цели – постигнати.

Смяната на старото с ново обаче не обещава да стане лесно и безболезнено. 2014-а може да се окаже за мнозина година на изпитания и трудни решения. Да се подготвим за неочаквани обратности на съдбата.

В много отношения 2014 година ще прилича на изминалата – също толкова енергична и богата на събития. Прогнозата спрямо разположението на планетите сочи година на противоположности – война и мир, движение напред и движение назад, безопасност и уязвимост, делово и лично, дом и работа, възходи и падения, връщане към миналото и стремеж към бъдещето.

Всички ние трябва да поемем отговорност за собствения си живот и съдба, а не да разчитаме на някой друг. Стабилност и сигурност трябва да градим със собствените си ръце.

Какво ще ни радва през 2014 година? Естествено, планетата на щастието, радостта, късмета и успеха – Юпитер. От втората половина на 2013-а до 16 юли 2014-а Юпитер се намира в знака Рак. Всичко, което е свързано с дом, семейство и майчинство, през този период ще има най-голямо значение. През новата година ще видим творчески и интелектуални въпроси, решаване на семейни проблеми от миналото и социални реформи за хората, които имат трудности в семейството и дома си.

Независимо от икономическата криза е възможен ръст в някои отрасли на хранителната промишленост и общественото хранене. Ще се появят нови заведения, ще получи разширение сферата на бърза доставка на храна. Ще бъде засилено вниманието към въпросите за качеството на продуктите и храненето. Ще се акцентира върху строителството на енергоефективни домове, цените на новите жилища е възможно да паднат, а с тях – и лихвите по ипотечните кредити.

Докато Юпитер се намира в знака Рак (първата половина на годината), тези, които са родени под знаците Рак, Скорпион и Риби (водната стихия), ще получат благоприятна възможност да се радват на събития, които ще означават много за тях – обединение с приятели, пътешествия, романи и дори изучаване на нови езици. Някои ще заминат за чужбина, ако това се изисква от новата им работа.

С преминаването на Юпитер в знака Лъв на 16 юли фокусът на обществените и личните интереси ще се замени с творчество и изкуство, амбициозно самоизразяване, бунт на индивидуалността срещу закостенелите традиции в борбата за истината, която при всеки човек е различна. След като Юпитер влезе в Лъв, позитивното влияние ще се премести върху всички огнени знаци – Лъв, Стрелец и Овен (особено родените в първата декада на знака), но ще му се радват и представителите на въздушните знаци – Близнаци и Везни, с изключение обаче на Водолей (при него силно влияние оказва квадратурата между Уран и Плутон).

За Овни, Лъвове и Стрелци 2014-а може да стане година, в която основен акцент да бъде поставен върху работа, задължения, кариерен ръст и потенциални печалби. Те могат да очакват подобрение във всички тези области. 2014-а ще ги зарадва с това, че те да си намерят печелившо занимание, бизнес, сделки с недвижими имоти или банково дело, и независимо от тежката работа, която ги очаква, няма да бъдат разочаровани от резултатите.

При родените под знаците Телец, Дева и Козирог (земната стихия) личните отношения и приятелството ще се променят или ще се придвижат в положителна посока. Те може да очакват създаването на по-здрави връзки с хора, които са били затворени в миналото.

От 8 декември 2014 година Юпитер ще бъде ретрограден. При ретроградното движение на планетата се очакват определени проблеми във връзките, задръжки, объркване и недоразумения. Юпитер е свързан също с образование, религия, международни трансакции и пътешествия, следователно тези области може да разочароват много хора в края на годината.

В сферата на изпитанията и трудностите ще ни оказва влияние планетата Сатурн почти през цялата 2014 година. Сатурн сега се намира в знака Скорпион и предупреждава, че е дошло време за разплата. С други думи – всекиму заслуженото. Сатурн вещае безжалостна раздяла с миналото – всичко, което пречи на развитието, трябва да бъде унищожено. Някои ценности ще загубят смисъл, ще се наложи да се откажем от тях, да построим нова система по други критерии.

Сатурн в Скорпион ще допринесе за въвеждането на ред в армиите и всички силови структури. Военните може да очакват сериозни проверки и трудни изпитания. В някои страни е възможно силово завземане на властта, след което да започне период на реформи и промени. 2013 и 2014-а са години на умерено въздържане, когато на сексуалността, демонстративните и нестандартните форми на нейната проява ще бъде наложено табу. И накрая позицията на Сатурн в Скорпион ще се отрази на световната икономика. В текущия период предстоят съкращения и деноминации – с други думи глобалната финансова криза още не си е отишла и дори може да се задълбочи.

Енергията на Сатурн и Плутон – планетите на преобразуванието, ще се засили през 2014 година. Тези планети се намират във взаимна рецепция (размяна на знаците – Сатурн управлява Козирог, където сега се намира Плутон, а Плутон управлява Скорпион, където сега се намира Сатурн – б.а.).

Плутон вече две години продължава да образува тревожен аспект с Уран – планетата на промените и сътресенията. Обществените вълнения, които бяха видни през последните години, ще продължат и през 2014-а. Много хора ще почувстват ограничаване на своята независимост, при някои ще се засили намесата в личния им живот, други ще тръгнат да късат веригите, които ги ограничават. Свободата в глобалната мрежа интернет пък може да бъде взета под контрол и да се ограничава от правителствата на страните. Възможни са също така прекъсвания в подаването на електроенергията, неуспехи в решаването финансови въпроси, големи застрахователни компании може да бъдат доведени до фалит, да скочат данъците.

Земята също може да пострада, когато тези планети се намират в конфликт. Вероятни са екстремни природни явления – от зверски студове до непоносими жеги, бури, урагани, вулкани, наводнения и земетресения. Подобни явления може да се случват на най-неочаквани места.

Най-сложният период от 2014 година е от 30 март до края на април. В този период се образува Голям кръст между Марс във Везни, Юпитер в Рак, Плутон в Козирог и Уран в Овен. Това е много мощна конфигурация и тя вещае големи промени. Марс обикновено прекарва във всеки знак от Зодиака по 2 месеца, но този път той ще се обърне ретроградно на 1 март 2014 година и ще остане във Везни до 26 юли. Така почти седем месеца предстои усещането на противоположни енергии. Това ще е период, в който ще бъде невъзможно да се договори каквото и да е – това ще бъде период на повишена конфликтност не само на макрониво, но и на ниво отделен живот.

За някои това може да е период на резки и болезнени промени, които особено ще засегнат кардиналните знаци на Зодиака – Овен, Везни, Рак и Козирог. Може да усетите, че вашият живот не се движи напред, а сякаш сте в режим на очакване и не знаете какво да правите. Действията ви може да не дават видими резултати. Може да се усещате сами, забравени и изоставени. Въоръжете се с търпение и се постарайте да не губите сила на духа, всичко ще си дойде на мястото.

Още една планета, активно влияеща на събитията в обществото – Нептун, през 2014 година продължава движението си през първите градуси на знака Риби. Нептун ще бъде директен от януари до юни и през декември 2014 година и в тези периоди ще бъде най-силен. Бъдете внимателни, тъй като някои ваши убеждения или лична философия ще бъдат подложени на проверка.

Освен останалото Нептун в Риби, както през 2014 година, така и през следващите 14 години, ще носи наводнения, цунами, аномални валежи. Възможни са проблеми със замърсяване на питейната вода. Едновременно с това са вероятни и постижения в методите за очистването на водата и пробив в областта на океанографията.

Страхът пред внезапните промени в околния свят, където няма устойчивост и липсва чувство на безопасност, може да доведе някои хора до желанието за самовглъбяване и потапяне в света на илюзиите с помощта на алкохол и други упойващи вещества. Но може би и в общуването с природата, в личното творчество, в изкуство или молитва, водещи към хармония на чувствата.

Нептун в Риби се асоциира с фантазиите, мечтите, мистиката и илюзиите. Работещите в областта на нетрадиционната медицина и използващите алтернативни методи на лечение също може да отбележат нарастване на интереса към тяхната дейност. Нептун в Риби може да покрие с аура на спокойствие ситуациите, което обаче може да е измамно. Хората може да чувстват, че по-добре е да предоставят решаването на някой въпрос на другите, но ако всеки постъпва по този начин, то нищо няма да бъде направено.

Докато Нептун шества из знака Риби, все повече хора ще търсят по-тихо и мирно съществуване, а някои ще полагат големи усилия, за да превърнат мечтите си в реалност.

Ключ към преодоляването на трудностите през 2014 година е развиването на състрадание и любов на хората един към друг, взаимопомощ и взаимност. Всички ние можем да подобрим този нов период от живота си или да си го направим още по-труден. Изборът е наш.

Очаквайте от утре в продължение на 12 дни годишна прогноза за всеки един от зодиакалните знаци само в iNews.

Водещи

Най-четени