3 коледни напитки, които задължително да опитате 13.12 | 18:00

12 дни до Коледа

От iNews.bg

Броени дни остават до един от най-светлите празници Рождество Христово. Ако все още не ви е застигнал коледният дух, предлагаме ви 3 неустоими напитки, след които със сигурност празничното настроение ще зарази и вас.

Сладко и много вкусно: Потопете се в света на популярни коледни десерти (ГАЛЕРИЯ)

Бял горещ шоколад

Цял ден сте били на работа или сте обикаляли из града по задачи, прибирате се вкъщи изморени, замръзнали и какво може да ви оправи настроението – чаша ароматен бял шоколад.

Необходими продукти за 4 чаши:
4 ч.ч. течна сметана или прясно мляко;
1 пръчка канела;
1 ч.ч. бял шоколад на калети (или 1 бял шоколад, около 100 гр.);
1 ванилия;
2 с.л. ром (може и да го пропуснете);
Бита сметана и канела за декорация.

Начин на приготвяне:

В тенджерка сложете 1/3 от течната сметана. Добавете белия шоколад и пръчката канела. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи, след което извадете канелата. Добавете останалата част от течната сметана и оставете сместа да се сгорещи, като периодично разбърквате. Добавете рома и ванилията. Оставете 5 минути на ниска температура. Сервирайте горещия шоколад, като по желание можете да добавите бита сметана и канела. Декорирайте с пръчка канела или анасон на звездички

Глювайн
В немскоговорящите страни по това време на годината се лее глювайн отвсякъде. Името идва от Gluhende Wein, което означава "светещо вино”. Леко е и ароматно и всеки може лесно да си го приготви вкъщи.

Необходими продукти
1 бутилка качествено бяло или червено вино;
100 гр. захар/мед;
Парченца пресни и сушени плодове (ябълки, дюля, портокал, стафиди, сушени кайсии);
Подправки - пръчици канела, парченца джинджифил, карамфилчета, индийско орехче.

Начин на приготвяне

В тенджера налейте виното и го сложете на котлона, докато заври, но без да кипва. Когато това стане, добавете захарта или меда, парченцата пресни и сушени плодове и подправките. Всичко това трябва да престои поне половин час, за да си пусне ароматите. Сервира се без глювайна да се отцежда от плодовете и подправките. Към него могат да се сервират сирена, но също върви и с месо, и с десерт.

Бомбардино
Италианската версия на яйчения пунш е често срещана в ски курортите в страната. Има няколко варианта на рецептата, като някъде ромът е заменен от бренди, а понякога в напитката се добавя и еспресо.

Необходими продукти:
400 мл пълномаслено прясно мляко;
400 г захар;
3 жълтъка;
150 мл уиски;
150 мл бренди;
1 чаена лъжица ванилова есенция.

Начин на приготвяне

Сложете млякото да се свари с половината от захарта. След това разбийте жълтъците с останалата половина захар, докато побелеят. Към тях бавно се добавя от врялото мляко. Разбърква се енергично, докато захарта се разтопи. Към млечната смес се добавят уискито, брендито и ванилията. Разбърква се добре.

Затворете ликьора в бутилка и го оставете да отлежи една седмица преди да му се насладите. Разклащайте бутилката от време на време.

Водещи

Най-четени